Hoppa till innehåll

Redigera ditt romanmanus

    Redigera ditt romanmanus

    Jag upptäckte att jag inte skrivit något renodlat skrivtips vad du bör göra när du skrivit ditt första utkast till ett manus. Nu är det här Redigera ditt romanmanus.

    Från utkast till redigering

    När du skrivit färdigt ditt första utkast till en roman ska du fira. Det är en bedrift att du kommit så långt. Det flesta som vill skriva en bok kommer aldrig igång eller får aldrig ihop ett manus.

    Det är också början på en lång period då ditt manus ska lämna ifred för att få ligga till sig. Varför då? kanske du undrar. Jo, du behöver tid för att kunna se på din text med en ny blick.

    En kortare text, som en novell, kan behöva en till tre veckor innan du börjar redigeringen. En roman kan behöva månader, fast om du i första redigeringsrundan enbart håller dig till struktur av och intrigen i texten kan du korta ner liggtiden.

    Redigeringsrundor

    Rundor

    Du bör ställa in dig på att göra minst fem redigeringsrundor i ditt romanmanus. Tänk på att du lätt tappar blicken för din text och därför behöver låta texten ligga till sig.

    1. Struktur, intrig och konflikter.
    2. Berättarperspektivet och tempus.
    3. Scenernas teman, beskrivningar och dialog.
    4. Textens huvudperson, motståndare och stöttande bipersoner.
    5. Finputsning av meningsuppbyggnad, grammatik, stavning och synonymer.

    Tips:

    Tips

    För att inte din hjärna själv ska fylla i och du inte ser det du behöver rätta till kan du testa med att ändra font och storlek på den. I sista redigeringsrundan kan du låta datorn läsa upp din text för dig. Jag brukar läsa in min egen text och sedan lyssna efter fel.

    Tro inte att du är klar

    När du gjort fyra eller alla fem redigeringsrundorna är det att ta hjälp av dina testläsare. Efter att du har tagit del av, och tagit ställning till och eventuellt redigerat efter deras synpunkter, är det dags för dig att kontakta en lektör.

    En lektör ser professionellt på din text och ger dig konkreta tips på hur du kan förbättra den. Det finns lektörer som också korrekturläser. När du fått lektörsutlåtanden är det dags för en ny redigeringsrunda, där du tar ställning till förslagen till ändringar och gör dem du accepterar.

    Nu närmar du dig slutet

    Slutet

    Du närmar dig nu slutet av redigeringen och då är det dags för att ta hjälp av en redaktör. Hen hjälper dig med såväl små som stora justeringar för att ditt manus ska bli så bra det bara kan bli. 

    Har du ett förlag i ryggen har de en redaktör som hjälper dig, är du egenutgivare får du själv stå för kostanden.

    Tips:

    Lampa i en pratbubbla

    Om du är egenutgivare ska du slutligen anlita en korrekturläsare och efter det göra ytterligare en sista redigeringsrunda. Grammatiska missar och stavfel vill du inte ha i din tryckta bok, eller hur?

    Redigera ditt romanmanus, sammanfattning:

    Sammanfattning

    Redigering tar tid och du kommer garanterat att ledsna på ditt manus många gånger om innan du är färdig. Samtidigt är det roligt att se hur texten blir bättre för varje redigeringsrunda.

    Prova dig fram för att hitta det sätt som passar dig bäst när du redigerar. Men hoppa inte över att ta hjälp av andra. Ju fler ögon på din text desto bättre kommer den andra bli.

    SkrivarSidan behöver ditt stöd

    Vill du skänka en slant, mins 30 kr eller valfritt belopp, till SkrivarSidans underhåll gör du det genom att
    Swishar till 123 540 62 85
    Bankgironr 743-0804
    Via Paypal till irene@poeten.se
    Via Stripe kan du använda ditt kort, Apple Pay och Google Pay och skänka 30 kr: https://buy.stripe.com/eVa3eUdQc44L4JGbIP

    Fler skrivtips

    © Iréne S Räisänen

    Läs också

    Skrivtipsen Ta bort småord och upprepningar, 5 tips på hur du korrekturläser, 5 tips manuset innan inskicket och krönikorna Redigera och kompromissa och Konsten att skriva om.

    Iréne Svensson Räisänen

    WEBBANSVARIG
    Iréne Svensson Räisänen

    Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.

    Redigera ditt romanmanus är ett skrivtips.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    SkrivarSidan
    ×