Hoppa till innehåll

Hitta testläsare

  Hitta testläsare

  Hitta testläsare är viktigt för att utvecklas som skrivande människa. Att skriva är ensamt, det tycker många. Själv tycker jag det utvidgat min vänkrets till att nå runt om i landet och hela världen.

  En som läser dina texter är guld värd

  Du har skrivit i din ensamhet i många månader och börjar känna dig osäker på om din berättelse håller måttet. Kanske har du fastnat och känner att du inte kommer vidare? Ska du behålla den här karaktären eller inte? Frågorna är många men du har ingen att bolla dem med.

  Det är nu du behöver en annan människa som läser din text. En som kan och vill ge dig svar på de frågor du har. Än är det för tidigt att vända dig till en lektör. Vänta med det till du har ett helt manus. Nej, nu behöver du en testläsare.

  Hitta testläsare

  Läsare

  En testläsare, provläsare eller betaläsare, eller vad du vill kalla det, finns oftast inte i din familj eller bland dina vänner. Ja, om du inte råkar ha sådana som också kan analysera vad hen läser. Även om du har det kan det ändå vara svårt för din kompis att ge dig rätt synpunkter, feedback. En god vän kan vara rädd för att såra dig.

  Familjemedlemmar och bästa vänner älskar dig och allt (nåja nästan) du gör. Även om din mamma är svensklärare är hon oftast inte den provläsare du behöver. Du leta efter någon som kan hålla sig neutral till dig och din text.

  Hur och var hittar du hen?

  Vänner

  Kanske finns hen som kan hjälpa dig att se om din text håller eller hjälpa dig vidare bland dina bekant eller vänners bekanta. Kolla runt och se om det finns någon i kretsen runt dig. Det kan vara någon du aldrig ens tänkt att hen kan vara intresserad att läsa din berättelse.

  Finns hen inte där finns det många skrivargrupper både i det verkliga livet och inte minst på nätet där du kan få napp.

  Författare söker testläsare

  Facebook

  På Facebook finns en grupp Författare söker testläsare där du kan söka. Det finns också många andra skrivargrupper, t.ex SkrivarSidans skrivgrupp, där du kanske redan känner förtroende för någon. Är du inte med i någon grupp kanske det är dags att bli det. Skrivande och läsande kompisar är alltid bra att ha.

  Att tänka på

  Tänk på att ställa frågor som du vill att hen ska svara på när hen läst färdigt. Tänk då på och inte gå i försvarsställning utan ha ett öppet sinne. Hen vill ju hjälpa dig.

  Skriv gärna ett enkelt kontrakt innan du skickar ditt manus till testläsaren. Där ska stå att testläsaren inte får sprida vidare ditt manus, visa det för någon annan eller själv använda det eller delar av det.

  Kontrakt

  OBS! Det är en fördel att ha flera som läser dina texter för att få synpunkter ur fler synvinklar.

  Lycka till!

  © Iréne S Räisänen

  Läs också

  Skrivtipsen Skicka inte för tidigt in till förlag, Så bygger du en författarplattform, Vad du bör göra när ditt manus är klart och krönikan Bokläsandet minskar spänning ökar.

  Fler skrivtips

  Iréne Svensson Räisänen

  Iréne Svensson Räisänen
  webbansvarig

  Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  4 kommentarer till “Hitta testläsare”

  1. Jag deltog i BetaReader.io för ett tag sedan. Är rätt övertygad om att svenska författare eller de med skrivardrömmar har lite att hämta där. De två Facebookgrupperna känns mer seriösa på den punkten. Testläste nyligen ett manus från en av grupperna, vilket var riktigt roligt och givande.

  2. Nyfiken på kontrakt med testläsare. Jag är novis på det juridiska, så lika bra att fråga – visst måste då personen skriva under det och skicka det till mig med vanlig post för att det ska vara giltigt? Eller räcker det att denne skriver under och skickar en bild på det?

  SkrivarSidan
  ×