Vad är en bra dikt? – del 3 i Diktskolan

Vad är en bra dikt? Det är inte helt lätt att svara på men jag ska göra ett försök.Det räcker inte att en dikt innehåller metaforer och är rytmisk. Den måste också väcka en känsla inom mig. Lämnar den mig tom, väcker inga frågor eller igenkännande får den underkänt.

För att krångla till det ytterligare så räcker det inte med att jag irriterar mig på att den har brister. Det måste vara en känsla som startar något inom mig. Ilska, sorg, glädje osv.

Diktskolan som bok

SkrivarSidans diskskola

Boken finns både som pocket och e-bok.

eller

Mindre bra dikter

För att inte genera mig själv eller någon annan hoppar jag över att ge exempel på dåliga dikter. Du har säkert stött på ett antal själv. Här är istället ett stycke ur en i mitt tycke bra dikt:

skriv ditt andetag
av samma ljud
av samma ljud
skriv dina toner
till jämvikt

famna musiken

Ur ”så ock på jorden” av Christer Larsson

En av dem jag själv skrivit och rätt nöjd med är följande:

Förlossning

Jag är livet
det som är mitt
en mittpunkt
i det globala perspektivet
där metamasken är Gud
och kålbadet jordens mitt

Jag är döden
det som är början
en pånyttfödelse
i det eviga ekosystemet
där ekot är svaret
och ropet livets förlossning

© Iréne S Räisänen

Hur du inte bör läsa en dikt

Kvinna sitter och läser en bok

Många som inte tycker om lyrik och inte läser dikter säger att de inget förstår. Att det är bara är ord som staplas på varann utan någon ordning eller mening. Dessutom är ofta meningsuppbyggnaden omvänd eller obefintlig. Det är nästan en regel att dikter inte följer grammatikens regler.

Jag anser att de har fel utgångspunkt. En dikt bör läsas utan krav på att förstå den. Istället gäller det att öppna sina sinnen och känna efter vilka känslor. Jag brukar jämföra lyrik med klassisk musik och prosa med popmusik. Inte alla håller med mig.

Vikten av bra svensklärare

Kvinnlig lärare

Det är synd att svensklärare i många generationer förstört elevernas intresse för att läsa dikt. De har tvingat eleverna analysera eller pracka på dem sina egna försök till tolkningar. Som tur är finns det också många exempel på lärare som väckt elevernas intresse genom att varsamt lotsa dom fram genom vår svenska diktskatt. Så ännu ett utdrag ur en i mitt tycke utmärkt dikt:

avbryt mig gärna
tofflorna står visserligen kvar i hallen
under den avbrutna yuccapalmen
och telefonen är utdragen

Ur tillstånd x av Anita Aspfors Westin

***

Jag hoppas min diktskola ska ha gett dig inspiration att skriva dikt. Vill du lära dig mer kan du gå mina skrivarkurser.

© Iréne S Räisänen

Mer i diktskolan

Hjärta fullt med skolans hjälpmedel

Del 1 och Del 2.

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Vad är en bra dikt? är del 3 i Diktskolan.

3 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×