Hoppa till innehåll

Hur viktig är huvudpersonen?

  Hur viktig är huvudpersonen?

  Hur viktig är huvudpersonen? Många anser att läsaren måste kunna identifiera sig med huvudpersonen för att få behållning av att läsa en roman. Andra att det viktigaste är att känna sympati för den som bär upp berättelsen.

  Jag instämmer nog i det senare. Om huvudpersonen inte har något försonande drag alls blir hon/han odräglig och jag tappar snabbt intresset. Men inte behöver jag kunna identifiera mig med en massmördare eller tvåbarnsmor för att drivas vidare att läsa.

  Sympati även för en ond huvudperson

  Sympati

  Hur ofta händer det inte i en film att skurken som bryter mot lagen vinner mina sympatier mot polisen i en film? Trots att jag anser att hon/han beter sig helt förkastligt. Detsamma gäller också när jag läser. Det är ju fascinationen med en bok att jag får möjlighet att se hur andra, helt olika mig själv, tänker, känner och handlar.

  Utveckla empati

  För att sticka in på ett sidospår så tror jag att just det är en viktig del i att utveckla empati. Något som allt fler har visat sig missa i sin utveckling. Statistik visar ju att många av brottslingarna i våra fängelser varken kan läsa eller skriva. Förlåt min amatörmässiga analys.

  Inte svart eller vit

  Antingen eller

  En bra huvudperson, enligt mig, är inte svart och vit utan grå. Alla nyanser måste till för att en karaktär ska bli levande och trovärdig. En djävulskt ond person måste alltså ha försonande drag för att få mina sympatier. Detsamma gäller en genomgod person. Hen måste också ha mindre bra egenskaper för att jag inte ska sluta att bry hur det ska gå.

  Hur viktig är huvudpersonen? Tyck till!

  Debatt

  Vad tycker du? Är det viktigt för dig att kunna identifiera dig med huvudpersonen i en roman? Är det skillnad på identifikation och sympati?

  Skriv vad du tycker i en kommentar till det här inlägget.

  © Iréne S Räisänen

  Läs också

  Skrivtipset Mall för karaktärer och gör övningen Gör ett personporträtt.

  Fler debattinlägg

  Iréne Svensson Räisänen

  Iréne Svensson Räisänen
  webbansvarig

  Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  SkrivarSidan
  ×