Category: Skrivtips

Skriva dialog – skrivtips

Dialog

Dialog har vissa grundregler när man skriver. En av dem – kanske den viktigaste – är att dialog aldrig ska handla om frågor som får direkta och/eller raka svar. Det blir platt och osannolikt. Väldigt få människor säger precis vad de tänker och tycker. Håll också dialogen relativt kort.

Det ska låta naturligt när rollkaraktärerna talar. Det blir ofta bra dialog när man använder sig av sk undertext. Vilket betyder att de menar något helt annat än vad de säger. (mer…)

5 tips hur du skriver en essä

5 tips hur du skriver en essä

5 tips hur du skriver en essä. En essä är en kort avhandling som framställs på ett. lättsamt sätt. I dagens journalistik kan den jämställas med en debattartikel där du lägger fram ett resonemang.

1. Välj ett ämne. Språket ska vara korrekt men samtidigt personligt. (mer…)

Övningar för nybörjare

Övningar för nybörjare

Övningar för nybörjare är för dig som är helt ny på att skriva.

1. Monolog
Ställ en stol på golvet. Tänk dig att på den stolen sitter hen som du vill prata med, men den som sitter där vill inte prata med dig. Skriv om vad som händer. (mer…)

Vanliga versmått

Vanliga versmått

Vanliga versmått. Motsatsen till fri vers är bunden vers det vill säga dikter som skrivs på versmått. Här är några av de vanligaste.

Haiku

Ett gammalt japanskt versmått som är populärt än idag. Vanligen görs skillnad på traditionell och modern haiku. Traditionell haiku ska innehålla en natur/årstidsbild och en oväntad vändning på sista raden. Den moderna har inga liknande krav. En haiku ska inte rimma

En haiku består av högst 17 onji (stavelser) som är fördelas på tre rader enligt följande 5, 7, 5.

(mer…)

Ta bort småord och upprepningar – skrivtips

Ta bort småord och upprepningar

Ta bort småord och upprepningar först när ditt manus känns färdigt. Du har skrivit ditt manus, skrivit om det och redigerat det minst tre gånger efter testläsarna och lektören sagt sitt. Nu känns ditt manus, som du har arbetat med så länge att du glömt vad du gjorde innan du började skriva det, färdigt att skicka iväg till förlagens spontanhögar. Stopp! Har du glömt att leta efter småord och irriterande upprepningar av ord? Ord du inte lagt märke till att du gödslar sida efter sida med.

Det här ett arbete som kan ta lång tid, tro mig jag är mitt uppe i det. Men det är värt att du tar dig den tiden. Språket lyfter en nivå när du tvingas arbeta om hela meningar för att trolla bort alla upprepningar. Att ersätta dessa ord med synonymer ger en ny lyster till ditt manus. (mer…)

Loading

Aktuellt

Annons

Kulturdelen.nu