Ta bort småord och upprepningar

Ta bort småord och upprepningar

Uppdaterad 8 februari 2023

Ta bort småord och upprepningar först när ditt manus känns färdigt. Du har skrivit ditt manus, skrivit om det och redigerat det minst tre gånger efter testläsarna och lektören sagt sitt.

Nu känns ditt manus, som du har arbetat med så länge att du glömt vad du gjorde innan du började skriva det, färdigt att skicka iväg till förlagens spontanhögar. Stopp! Har du glömt att leta efter småord och irriterande upprepningar av ord? Ord du inte lagt märke till att du gödslar sida efter sida med.

Det tar tid att bort småord och upprepningar

Det här ett arbete som kan ta lång tid, tro mig jag är mitt uppe i det. Men det är värt att du tar dig den tiden. Språket lyfter en nivå när du tvingas arbeta om hela meningar för att trolla bort alla upprepningar. Att ersätta dessa ord med synonymer ger en ny lyster till ditt manus.

Varning

Ett varningens ord dock. Se upp så dina ändringar i texten passar in i helheten. Att de ingår i ditt unika språkbruk. Om de inte gör det kan resultatet bli förödande. Det gäller med andra ord att du har fingertoppskänsla när du gör den här redigeringsomgången.

Vanliga ord att ta bort eller ersätta

sin, men, ju, så, att, när, som, ens, log, då, lite, bara, helt, hela, väl, kanske, knappt, grimasera, skrattade, tvingade, försökte, kände, började, hennes/hans, skulle, gråt/tårar/grät, handen, hade, ganska, sedan, förvisso, båda/både, någon, precis, riktigt, verkligen, intill, dessutom, nickade, definitivt, andades, suckade, stönade, inombords, nästan, allra, troligtvis, förmodligen, blick, oerhört, egentligen, någonsin, oavsett, väldigt, för övrigt, i ordning, en aning/aningen, skakade på huvudet, skrattade till, vad menar du, förstås

Du kan ha andra ord än de som finns med på den här listan som du använder för ofta. Kolla igenom tio sidor och se vad du hittar. Sen kan du söka igenom hela texten efter de upprepningar du upptäckt. Se särskilt upp för adjektiv och adverb. De kan ofta ersättas med gestaltning, aktiva verb och beskrivande substantiv.

Tips:

Tänk på att ta bort småord och upprepningar innan du låter korrekturläsaren gå igenom ditt manus.

© Iréne S Räisänen

Läs också 5 tips på hur du korrekturläser, 5 tips om publicering och Kontakt med bokförlag.

Fler skrivövningar

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

webbansvarig

Drivit SkrivarSidan sedan 1999. Hon har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker och medverkar i 30-talet antologier. Har författarbloggen Poeten.se och Poetpodden. Iréne gör också hemsidor och bloggar till författare/poeter.

Ta bort småord och upprepningar är ett skrivtips.

4 reaktioner på ”Ta bort småord och upprepningar”

  1. Niklas Kindström

    Tack för denna pedagogiska genomgång. Något som man behöver påminnas om lite då och då. Med åren har jag lärt mig mer och mer att stryka.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen