Tempus och berättarperspektiv. Nutid, presens, ger ofta en här- och nukänsla, en större intensitet och möjlighet till medlevande än dåtid, preteritum (imperfekt). Dåtid lägger gärna ett avstånd till det som hänt och blivit sagt. Framtid, futurum, används sällan och då bara för att uppnå en bestämd effekt.
Innehåll
Hopp mellan tempus
Hopp mellan de båda tidsformerna är vanliga hos professionella skrivare. Den ovane skrivaren börjar ofta i dåtid och går över till nutid efter ett tag. Sådana hopp i texten är lika förvirrande som hopp i berättarperspektivet.
Berättarperspektiv
I varje text talar en röst ur en vis synvinkel. Låter du exempelvis en bil berätta om en resa från Göteborg till Paris, uppstår förvirring för läsaren om du omedvetet växlar till passagerarens synvinkel. Gör du det däremot avsiktligt och på rätt sätt blir det kanske intressantare.
Om berättarperspektiv
Berättarperspektiv är ur vems synvinkel eller genom vems ögon en berättelse återges. Det handlar alltså om vem som förmedlar historien till läsaren och vilken information läsaren får tillgång till genom denna synvinkel.
Vanliga typer
- Förstapersonsperspektiv (jag-form): Berättelsen berättas av en karaktär i berättelsen, ofta huvudpersonen, med pronomenet ”jag”. Läsaren får följa denna karaktärs tankar, känslor och upplevelser mycket nära, vilket skapar ett intimt och personligt perspektiv. Nackdelen kan vara att berättaren bara vet och upplever sin egen verklighet, vilket begränsar informationen.
- Tredjepersonsperspektiv (han/hon-form): Berättelsen berättas av en utomstående berättare som beskriver karaktärernas handlingar och yttre beteenden. Det finns varianter där berättaren är begränsad till en eller flera karaktärers perspektiv (begränsad tredjeperson) eller där berättaren är allvetande och känner till alla karaktärers tankar och känslor.
- Allvetande berättare: En berättare som vet allt om alla karaktärer, deras tankar, känslor, bakgrund och framtid. Denna berättare kan även kommentera handlingen och vända sig direkt till läsaren. Det är vanligt i sagor och kan ibland upplevas som mindre spännande eftersom all information är tillgänglig för läsaren.
- Andrapersonsperspektiv (du/ni): Mer ovanligt, där berättelsen riktas direkt till läsaren eller en annan person i berättelsen, ofta använd i sagor eller interaktiva berättelser.
- Flugan på väggen: Ett perspektiv där berättaren bara observerar och rapporterar vad som händer utan att känna till karaktärernas inre tankar eller motiv, vilket lämnar mycket åt läsarens tolkning.
Betydelsen
Berättarperspektivet är avgörande för hur läsaren upplever berättelsen och vilka känslor och insikter som förmedlas. Det påverkar hur nära läsaren kommer karaktärerna, hur mycket information som avslöjas och hur trovärdig och engagerande berättelsen blir. Att välja rätt perspektiv är därför ett viktigt beslut för författaren.
Skillnaden mellan berättare och författare
Det är viktigt att skilja på berättaren (den röst som förmedlar historien) och författaren (den som skrivit texten). Berättaren kan ha en egen röst och begränsningar i vad hen vet och upplever, medan författaren styr hela berättelsens utformning.
ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.
Tempus och berättarperspektiv, övning:
Ta en av dina texter som är skriven i dåtid och skriv om den till nutid. Gör likadant åt motsatt håll; nutid till dåtid. Testa dig fram, lek med futurum och ta till vana att testa dina texter i olika tidsformer. Håll ögon öppna efter oavsiktliga hopp i berättarperspektivet.
Dela gärna med dig av ditt övande i en kommentar. Blir det långt räcker det med ett utdrag.
Tips:
Ta för vana att testa dina texter i olika tidsformer och berättarperspektiv.
SkrivarSidan behöver ditt stöd
Vill du skänka en slant, mins 30 kr eller valfritt belopp, till SkrivarSidans underhåll gör du det genom att
Swisha till 123 540 62 85
Sätt in på Bankgironr 743-0804
Via Paypal till irene@poeten.se
© Iréne S Räisänen
Gör också övningarna
Övningen Skriv om en text till futurum, Hitta rätt ton och röst i din text, Skriv ur flera perspektiv och läs 11 misstag du inte ska göra när du skriver prosa.

WEBBANSVARIG
Iréne Svensson Räisänen
Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.