Hoppa till innehåll

SkrivarSidans diktskola

SkrivarSidans diktskola

SkrivarSidans diktskola finns med mjuka pärmar och som e-bok utgiven av SkrivarSidans förlag. Jag har satt ihop de tre delarna i min skola samt övningar, begrepp inom poesi och vanliga misstag som finns här på sajten.

Skrivhandbok
Format: Pocket och e-bok
Författare: Iréne Svensson Räisänen
Förlag: SkrivarSidans förlag
Omslag och inlaga: 
Iréne Svensson Räisänen
Grafisk form och sättning: 
Iréne Svensson Räisänen
Utgivningsår: 2019

Du köper den hos de vanliga internetbokhandlarna som Bokus, Adlibris eller här i vår e-bokshop:

SkrivarSidans diktskola

Innehåll:

Innehållsförteckning

Metaforer och liknelser
Rytmen i dikten
Vad är en bra dikt?
Vanliga misstag
Versmått
Vanliga begrepp inom poesi
Övningar


För att väcka en känsla krävs att du skriver så att läsaren ser bilder i sitt huvud och blir berörd. Känner igenkännande, ilska, glädje, sorg, tröst, insikt och så vidare. Men aldrig likgiltighet. Vilket är ett av mina kriterier för en dålig dikt.

Ur SkrivarSidans diktskola

Om boken

Guldstjärna

Till omfånget är boken tunn, men på insidan förvånansvärt innehållsrik.

Ingrid Sjökvist, Liv i Sverige

AI om boken

Boken är en omfattande resurs för att lära sig skriva poesi, skapad och underhållen av Iréne Svensson Räisänen. Denna diktskola är uppdelad i tre huvuddelar och täcker olika aspekter av poesi.

  1. Första delen fokuserar på metaforer och liknelser, och skillnaden mellan dem. Här får du lära dig att måla upp bilder med ord och skapa kraftfulla metaforer utan jämförelseord som ”som” eller ”liksom”. Det innehåller också skrivövningar för att praktisera dessa tekniker.
  2. Andra delen handlar om rytm i dikter. Denna del lär ut hur man kan skapa rytm genom bokstavsrim, ljudrim och olika versmått. Här betonas vikten av att läsa dikten högt och markera dess rytm, samt praktiska rytmövningar.
  3. Tredje delen diskuterar vad som kännetecknar en bra dikt och hur en dikt bör läsas. Här uppmuntras läsaren att inte nödvändigtvis försöka förstå varje ord, utan istället känna efter vilka känslor dikten väcker. Det jämförs med att lyssna på klassisk musik, där upplevelsen är viktigare än förståelsen av varje enskild del.

Förutom dessa huvuddelar erbjuder diktskolan också många skrivövningar, som att skriva epigram, naturlyrik, collagedikter och klassisk haiku. Dessa övningar är utformade för att inspirera och förbättra ditt skrivande.

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

© Iréne S Räisänen

Läs också

Mer om boken Skrivtipsen ska bli bok och kolla in min novellsamling Trollen spricker inte i ljuset.

Böcker utgivna av SkrivarSidans förlag

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


SkrivarSidans diktskola är en bok utgiven av SkrivarSidans förlag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×