Lär dig reglerna för att bryta dem

Jag säger ofta till mina kursdeltagare att lär dig reglerna för att bryta dem när du vet vad du vill uppnå. För så är det, regler är inte till för reglernas egen skull.

Reglerna ger dig frihet

Många säger att de inte kan grammatik. Lär dig då, svarar jag. Du behöver inte bli en expert, fast kan du grunderna står du på en säkrare grund när du skriver.

Detsamma gäller skrivandets regler. Att kunna dem ger frihet att experimentera. När du vet hur det ska vara vet du också vad du vill åstadkomma när du tar dig friheter.

Följ inte reglerna slaviskt

Lista som avbockas

Förutom när det gäller grammatiken, där reglerna sällan bör rundas, finns det mängder av skrivna och oskrivna regler när du skriver. Det gäller disposition av texten, gestaltning, dialog, tempus med mera.  Jag tjatar ofta om att adjektiv och adverb bör användas sparsamt. Om du inte vet vad vilka dessa ordklasser är kan det vara svårt att veta vad det är du ska undvika.

Bryt inte mot flera regler samtidigt

Många missuppfattar mig och tror att de inte alls ska använda adjektiv och adverb. Det stämmer inte. Är uppgiften att till exempel gestalta med några få ord bör du kanske inte använda mer än ett som tillhör de här ordklasserna. 

Detsamma gäller sammansatt ord. Har du ett som till exempel perfekt gestaltar det du ska, använd det. Tänk då också på att det troligen inte är en god idé att bryta mot flera regler samtidigt. Så att använda adjektiv, adverb och sammansatta ord eller flera av dem i en kort gestaltning eller beskrivning är förmodligen inget som lyfter din text.

Ta reda på vad som gäller och lär dig reglerna för att bryta dem

En trave böcker

Jag är själv ingen mästare på grammatik men jag kan grunderna ordentligt. I hela mitt liv har jag tyckt om att lära mig nya saker. Det är en klar fördel när det gäller skrivandets hantverk. Att läsa skrivhandböcker är inte bortkastad tid. Inte heller att lära dig svensk grammatik om du inte gjorde det i skolan.

Sara Lövestam har skrivit flera lättlästa böcker om svensk grammatik och det svenska språket. Hennes böcker borde vara obligatoriska i skolan och för alla som har skrivandet som arbete eller hobby. 

Gå en kurs

Kurs

Gå gärna en skrivkurs men se till att du kan grunderna i svensk grammatik innan du gör det. Sökmotorer Google och YouTube är guldgruvor där du kan lära dig de flesta regler du behöver kunna. 

© Iréne S Räisänen

Läs också

Skrivtipsen Varför du ska undvika adjektiv och adverb, Handbok för språkpoliser och gör övningarna Skriv en höstdikt utan adjektiv och Skriv en berättelse om kärlek utan adjektiv och adverb

Fler krönikor 

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Lär dig reglerna för att bryta dem är en krönika.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×