Hoppa till innehåll

Konsten att skriva om

    Konsten att skriva om gång på gång

    Konsten att skriva om för att förbättra din text är en av de viktigaste för en skribent och författare. Alla förstår inte att det är ett måste att redigera sin text. Inte bara en gång, två eller tre gånger. Nej, en text behöver skrivas om till inte ett ord längre kan ändras eller tas bort. Själv är jag inne på 11:e året med omskrivningen av min självbiografiska roman.

    Konsten att redigera

    Redigera är en konst som inte alla kan. De flesta kan dock bli bättre på det med träning. Sen finns det de som tycker att det de just skrivit är så magisk bra att inte ens ett komma får flyttas. Det sistnämnda har jag oftast stött på hos poeter. Vilken sort är du?

    Att lära sig konsten att skriva om är för de flesta av oss som skriver absolut nödvändigt. Efter att ditt första utkast är färdigt behöver det ligga till sig i minst tre veckor helst längre innan du börjar gå igenom det. Redigeringen är en process där du skalar av lager efter lager och skriver om, tar bort eller lägger till det som behövs.

    Stryka bort

    Stryka bort

    Inte nog med att du måste skriva om delar av texten för att bättre disponera din berättelse – du måste också hitta rätt ton. Det hänger ofta språket, om det underkastar sig berättelsen eller går sin egen väg. Om det sista är fallet då tvingas du troligen att ta bort hela meningar. Kanske hela stycken och kapitel. Det kan vara smärtsamt men ett måste för att lyfta berättelsen som gömmer sig bland alla ord och geniala fraser.

    Inte alla kan eller vill lära sig

    Som kursledare är jag glad över att många kursdeltagare visar sig förstå vikten av redigering. De flesta nybörjare jobbar hårt med omskrivningar därför att de verkligen vill lära sig skriva bättre. Andra inser eller ser inte att det måste skriva om sin berättelse eller så har de helt enkelt inte det som krävs för att kunna göra det.

    Konsten att skriva om och ta hjälp

    Skriva

    Vad är det då som behövs? Jo, förmågan att du kan se på din text utifrån och med nya ögon. Och det inte bara en gång utan så många gånger som krävs för att berättelsen ska blir så bra den möjligen kan. Det krävs också att du vågar släppa in andra i din text. Att du tar hjälp av testläsare, lektörer, redaktörer och korrekturläsare.

    ps. Den här texten har jag bara kontrollerat stavningen i och den hade säkert blivit bättre om jag redigerat och skrivit om den.

    © Iréne S Räisänen

    Läs också

    Krönikan Redigera och kompromissa, skrivtipsen Redigera ditt romanmanus, Ta bort småord och upprepningar, Stryk fram en text och Korrekturläs rätt.

    Fler krönikor 

    Iréne Svensson Räisänen

    WEBBANSVARIG
    Iréne Svensson Räisänen

    Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.

    Konsten att skriva om är en krönika.

    2 kommentarer till “Konsten att skriva om”

    1. Jag är en sån som kan ändra i all oändlighet … eller iaf som du, ca 14 gånger :-). Ser nya saker att ändra för varje gång jag läser. Lite jobbig känsla, eftersom jag, när jag ändå till slut bestämmer mig för att nu får det vara slut, ”vet” att berättelsen skulle kunna ha blivit ännu bättre.

      Men jag gillar att redigera, även om jag just nu tycker att arbetet som ligger framför mig är gigantiskt. Så stort att jag inte ens orkar eller känner det lönt att börja. Har så smått dock satt igång. Försöker att fokusera på en scen i taget och strunta i om ändringar påverkar andra scener som kommer senare. Svårt dock.

      1. Iréne Svensson Räisänen

        Jag tycker också om att redigera. Det är i det skeendet som jag tycker texten lever och blir till. Känner igen mig i att en text aldriv verkar bli färdig – den kan ju alltid bli bättre. Själv brukar jag lura mig mig genom att ge mig deadlines.

        Att som du, ta en scen i taget, är klokt då arbetet känns övermäktigt. Lycka till med ditt omskrivande!

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    SkrivarSidan
    ×