Gestaltning är skrivandets nyckel är ett skrivtips för dig som vill lära dig skriva prosa. Om gestaltning har jag redan skrivit ett flertal inlägg.
Innehåll
Informera, berätta och gestaltning
Vi som skriver skrivhandböcker lägger ofta extra vikt vid att förklara skillnaden mellan att informera eller berätta ”Lena är glad” och gestalta ”Lena dansar och sjunger med ett leende som går från mungipa till mungipa. Det bubblar i magen samtidigt som hon tänker att hon vill ta hela världen i famn.”
Vad är gestaltning?
Gestaltning består egentligen av tre saker. De här:
- Visa istället för att berätta.
- Skapa bilder i läsaren huvud istället för att förklara.
- Bygga upp känslor istället för att beskriva.
Så här kan jag visa att Lena är glad: ”Lena dansar och sjunger…”
Så här skapar jag en bild av Lenas glädje: ”…med ett leende som går från mungipa till mungipa…”
Så här bygger jag upp en känsla av att Lena är glad: ”Det bubblar i magen samtidigt som hon tänker att hon vill ta hela världen i famn.”
Aktiva verb istället för adjektiv
Jag har sett hur kursdeltagare öser på med adjektiv i tron att de gestaltar. Du bör istället använda verb och inte vilka som helst utan aktiva verb. Motsatsen är passiva verb som slutar på ”s” och saknar subjekt t.ex. ” Det klagas på regeringen.” Med aktivt verb blir det ”Man klagar på regeringen.” Aktiva verb gör texten levande.
Använd beskrivande substantiv
Bra gestaltning innehåller också starka beskrivande substantiv. Exempel: ”Hus.” Skriv istället: ”70-talets hyreshus.”
Olika sätt att gestalta, tips
Det finns olika sätt att gestalta på. De här fem tänker jag på när det gäller att gestaltning är skrivandets nyckel:
- Vad hon gör ”Lena dansar och sjunger.”
- Vad dina personer säger ”Titta! Lena skulle kunna ta hela världen i famn.”
- Vad Lena tänker eller känner ”…hon tänker att hon vill ta hela världen i famn. Så här uppåt var det länge sedan Lena känt sig.”
- Du kan använda andra sinnen som ”Lenas mage bubblar, hon känner hur endorfinerna rusar från huvud till tår. Kim ser hur glittret i vännens ögon svämmar över och tårarna rinner. När hen tar henne i famn känner henom doften av sockervadd och brända mandlar.”
- Du kan gestalta personens utryck och kroppsspråk ”…leendet som går från mungipa till mungipa. Kroppen drar ihop och öppnar sig i skratt efter skratt.”
Miljögestaltning
Gestaltning är skrivandets nyckel också när det gäller miljö. Du bör också gestalta de miljöer och platser som dina personer befinner sig i och på. Här är det extra viktigt att du får med alla fem sinnena. Vilken miljö ska jag placera Lena i? Miljön bör stämma överens med den känsla du vill väcka hon läsaren.
”Lena dansar fram mellan chokladhjulen och fiskdammen. Leendet som går från mungipa till mungipa. Hon hoppar upp och ner när hon ser sockervadden, känner doften av brända mandlar och hör skriken från berg-och-dalbanan. Vad hon längtade efter att själv få åka!”
Gestaltning är skrivandets nyckel
Vad jag mer med rubriken är att knäcker du gestaltningens kod så kan du skriva prosa dvs. noveller och böcker inom den skönlitterära genrer. Utan gestaltning blir din text platt och tråkig. När du gestaltar väcker du liv i din text och dina läsare blir en medskapare när du skapar bilder i deras huvuden och väcker deras känslor.
Träning
För att lära dig att gestalta behöver du träna och åter träna. Du behöver också läsa mycket för att lära av andras sätt att visa istället för att berätta.
Allt bör inte gestaltas
Det är också viktigt att veta när du inte bör gestalta t.ex. när du behöver gå fort fram, göra ett hopp framåt i handlingen eller tiden. En text som innehåller för mycket gestaltning blir lätt snårig och tappar i tempo.
Nu förstår du varför gestaltning är skrivandets nyckel, eller hur?
SkrivarSidan behöver ditt stöd
Vill du skänka en slant, mins 30 kr eller valfritt belopp, till SkrivarSidans underhåll gör du det genom att
Swishar till 123 540 62 85
Bankgironr 743-0804
Via Paypal till irene@poeten.se
Via Stripe kan du använda ditt kort, Apple Pay och Google Pay och skänka 30 kr: https://buy.stripe.com/eVa3eUdQc44L4JGbIP
© Iréne S Räisänen
Läs också
När du du läst Gestaltning är skrivandets nyckel kan du fortsätta med skrivtipsen Varför du ska undvika adjektiv och adverb och gör övningarna i Gestaltning, Gör ett personporträtt, Gestalta en stark känsla, Gestalta gatan på bilden, Gestalta rädsla, Gestalta ett snölandskap och Gestalta oktober och titta på min video Gestaltning – Exempel och övning.
WEBBANSVARIG
Iréne Svensson Räisänen
Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.