Jag gör mina böcker själv

Jag gör mina böcker

Uppdaterad 6 mars 2023

Jag gör mina böcker själv är en krönika för dig som vill veta hur jag gör och få tips i din egen process. Även om jag numera gör de flesta av mina böcker, och de som SkrivarSidans förlag ger ut, helt själv så tar jag in hjälp när det behövs. Något vi alla behöver göra för det är omöjligt att vara expert på allt som ingår. För du vill ju att slutresultatet ska bli bästa möjliga.

Från Word till InDesign

När mitt manus är färdigt, det vill säga jag har skickat det till lektören, redaktören och korrekturläsare, är det dags att importera det i Adobe InDesign. Kolla in den här videon hur du gör och vad du ska tänka på.

Tips

Tips: WhipMedia har video med allt du behöver veta för att kunna förvandla ditt manus till en bok.

InDesign är fortfarande det mest kompetenta programmet att göra inlaga och omslag i. Särskilt om du som jag trycker upp och sälja din bok via Publit. Nackdelen är att det tar tid att lära sig och att det är dyrt. 

Nybörjare

Själv har jag gått tre olika kurser i InDesign men jag känner mig fortfarande som en nybörjare varje gång jag ska göra en ny bok. Kanske inte så konstigt då det kan gå lång tid mellan tillfällena. 

Tips

Tips: Moderskeppet har en utmärkt kurs i Adobe InDesign som jag brukar återkomma till när jag behöver friska upp mina kunskaper.

Hjälp med sättning

Du kan eller vill inte sätta din inlaga själv. Då måste du ta in en expert. WhipMedia rekommenderas ofta i Facebookgruppen Egenutgivarna.

För att sätta, layouta, inlagan bör du ha kunskaper i typografi. Något en författare sällan har. Själv har jag gått flera kurser i ämnet och läst alla svenska böcker jag kommit över i ämnet.

Låt ett proffs göra omslaget

Omslaget är så viktigt för din bok att jag rekommenderar dig att ta hjälp av ett proffs. Om du inte jobbar du med design. Själv har jag gjort omslag till två av mina böcker. Motsägelsefullt tycker jag inte de är sämre än de omslag som jag betalat proffs för att göra.

Jag gör mina böcker och trycker via Publit

När din inlaga och omslag är färdigt gäller det att välja om hur du vill trycka upp boken. För lägsta pris ut till kunden är ett traditionellt tryckeri bäst. Nackdelen är att det är svårt att veta hur stor upplaga du ska trycka och det kräver plats att förvara dem. För det blir många kartonger med böcker om du ska få ner priset tillräckligt för att det ska bli konkurrenskraftigt.

Jag trycker numera upp mina böcker och säljer dem via Publit. För min diktsamling Hora, Dåre och Martyr använde jag ett traditionellt tryckeri. Priset på den boken är lägre än för mina andra böcker. Trots det säljer den inte bättre än de andra som jag tryckt upp via Print-On-Demand. 

Tips: Vill du inte fylla dina rum med bokkartonger och själv skicka böckerna till dina kunder är Print-On-Demand och Publit ett bra alternativ.

Nackdelen med Publit är att det tar 7–10 dagar för kunden att få sin bok och att frakten är dyr.

Välj rätt Print-On-Demand

Jag får ofta frågan om Vulkan, som är ett Print-On-Demand och inte förlag, är bra för tryck av böcker. Mitt svar har varit och är fortfarande: ”Nej.” Efter att ha tryckt upp en antologi för SkrivarSidans förlag på Vulkan har jag så dålig erfarenhet att jag tyvärr inte kan rekommendera dem. Många har genom åren berättar för mig hur illa det gått för dem när de anlitat Vulkan. Jag är mer andra ord inte ensam om dessa erfarenheter.

Tyvärr så har Vulkan köpt upp Books-On-Demand/Normen förlag som jag använde för mina böcker Skrivguide och Från mina sinnen.

Idag anlitar jag Publit och är mycket nöjd med kvalitén på böckerna och servicen. När jag anlitat andra Print-On-Demand har det allt för ofta varit skador på omslag och missar i trycket av inlagan. Inte så med Publit.

OBS! Känner du dig det minsta osäker på någon del i processen bör du anlita professionell hjälp.

Bokens väg till läsarna

Via Publit sätter jag själv f-pris på boken och vad jag själv vill ha per exemplar. De hjälper mig, mot ersättning, att få in boken på Bokinfo som i sin tur ser till att min bok hamnar hos internetbokhandlare som Adlibris och Bokus.

Dessutom får du en egen widgetshop med kundvagn som du kan lägga in i din blogg eller blogg. Du kan också länka till den och dela vidare i sociala medier. Se upp för det höga fraktpriset så du anpassar ditt eget pris så boken inte blir för dyr ut till kunden.

Min väg från manus till läsare, lathund:

  1. Jag skriver numera mitt manus Ulysses.
  2. Exporterar till Word för att kunna skicka manuset till lektörer, redaktör och korrekturläsare.
  3. Importerar in i Adobe InDesign och gör inlaga och omslag.
  4. Exporterar från InDesign med Publits joboptionsfil.
  5. Importerar inlaga och omslag i Publit.
  6. Sätter f-pris och min egen vinst per exemplar.
  7. Säljer boken i de vanligaste internetbokhandlarna via Publit och Publits egen widgetshop i min blogg och här på SkrivarSidan.

ps. Du kan också göra e-böcker på ungefär samma sätt som jag beskriver här.

© Iréne S Räisänen

Läs också Ge ut din bok, 10 misstag författare gör, Många bra böcker blir inte utgivna och Skrivhandböcker.

Fler krönikor 

JAG GÖR MINA BÖCKER ÄR EN KRÖNIKA.

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

webbansvarig

Drivit SkrivarSidan sedan 1999. Hon har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker och medverkar i 30-talet antologier. Har författarbloggen Poeten.se och Poetpodden. Iréne gör också hemsidor och bloggar till författare/poeter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen