Hoppa till innehåll

Tips inför egenutgivning

Tips inför egenutgivning

Tips inför egenutgivning. Många ger idag ut sina egna böcker på grund av orsaker jag inte ska gå in på här. Istället vill jag ge dig, som funderar på att ge ut din bok, råd som kan göra ditt liv som egenutgivare enklare.

Ta hjälp

Mitt första och viktigast råd för du ska lyckas är att du tar hjälp av proffs när det gäller allt utöver skrivandet. Författare är experter på att skriva, lektörer på att granska, layoutare på att layout och så vidare.

Så här kan processen se ut:

Lista och penna
 1. Redigera det färdiga manuset.
 2. Ta hjälp av minst två testläsare för att få veta var i texten de blir uttråkad vilket oftast beror på dålig gestaltning och övertydligheter. Dessutom ska de tala om vad de inte förstår så att du kan förtydliga det.
 3. Anlita en professionell lektör.
 4. Ta hjälp av en professionell korrekturläsare.
 5. Anlita en professionell redaktör. Jo, jag vet att det är dyrt men vill du ge ut en kvalitébok är det värt den kostnaden.

Nu är det dags att producera själva boken

Tr människor layouter en sida
 1. Sätt inlagan d.v.s. välj typsnitt, storlek, marginaler och mycket mera. Här behöver du också professionell hjälp, tro mig.
 2. Dags att designa omslaget d.v.s. välja utseende, köpa in bilder osv. Det här är också för viktigt för slutresultatet för att du inte ska ta in kunnig hjälp.
 3. Nu är det hög tid att fundera på om du också ska ge ut boken som e-bok och ljudbok. Vilket du också behöver professionell hjälp med.

Trycka boken

Tryckeri
 1. Du behöver ett ISBN som du får gratis från Kungliga Biblioteket i Stockholm. Ansök här: https://isbn.kb.se
 2. Streckkoden på omslaget kan du skaffa t.ex. här: http://www.streckkod.se/originalorderform.aspx
 3. Dags att välja om du vill anlita ett vanligt tryckeri vilket kostar men sänker f-priset på boken. Om du inte har råd med det eller hellre vill trycka upp små upplagor finns Print-On-Demand.

När det gäller Print-On-Demand vill jag utfärda en varning. Det finns alltför många i den, liksom många andra branscher, som enbart är ute efter dina pengar. Läs det finstilta i avtalet noga så att du inte drar på dig onödigt stora kostnader som du aldrig kan få igen. Kosta också på dig att göra provtryck för att se om du är nöjd med kvalitén på tryckningen. När du bestämt dig för en Print-On-Demand tjänst bör du göra provtryck på provtryck till du eller dem du anlitar rättar till allt så du blir nöjd med slutreslutatet.

Tips på prisvärda Print-On-Demand

Lampa i en pratbubbla

Publit
Books-On-Demand
Solento
Lulu.com

Tips inför egenutgivning, viktigt:

Tips

Du ska vara nöjd med slutresultatet. Visst kan du behöva kompromissa för att få ihop ekonomin men aldrig så mycket att du inte är stolt och glad när du håller din bok i handen. Du kan ta hjälp av vänner och bekanta på webben och i sociala medier som skänker dig en summa pengar för att du ska kunna ro projektet i hand.

Lycka till!

© Iréne S Räisänen

Läs också

Skrivtipsen Vellum för dig som ger ut dina böcker själv och Du måste ha en plan för egenutgivning.

Fler skrivtips

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Tips inför egenutgivning är ett skrivtips.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×