Egenutgivning. Bokförlag, hybridförlag eller egenutgivning? Del 3. Om du bestämmer dig för att själv ge ut din bok har du full kontroll över allt. Allt som rör innehåll, utformningen av boken, utseendet, marknadsföringen och försäljningen. Du behöver köpa tjänster till det du inte kan själv. Mitt tips är att du vänder dig till proffs. Annars kan din bok bli en av många som det lyser egenutgivning om. Gör boken det kanske den aldrig når sina läsare.

Det svåra är att veta vilka tjänster du bör köpa. Därför ska du läsa in dig ordentligt på egenutgivning för att få tillräcklig kunskap om var du ska vända dig. Dessutom finns det många som enbart är ute efter dina pengar. Det gäller att läsa det finstilta ordentligt.

Ett par populära tjänster är Publit, Book-On Demand och Vulkan. Jag har använt alla tre och de två första är OK. Den tredje har jag haft stora problem med både när det gäller kvalité på tryckningen och uteblivna leveranser. Numera använder jag Lulu.com som har bra kvalité och låga priser. Dessutom levererar det de ska och när de utlovat.

Hos flera av de tjänster jag räknat upp kan du få hjälp med att skapa inlaga, omslag, ISBN-nr (gratis)och uppläggning på Bokinfo. Alla fyra har också egna butiker där de säljer din bok.

Du kan också använda dig av ett traditionellt tryckeri. Jag gjorde det när jag gav ut Hora, Dåre och Martyr. På så sätt kan du får ner kostnaderna rejält på slutpriset till kunden. Du måste vara beredd på att trycka upp en större upplaga för att ner priset per bok.

På plussidan

+Du har full kontroll

+Det kan gå fort att få ut en aktuell bok

+Du behöver inte dela eventuell vinst

+På gott och ont så blir boken så som du själv vill

På minussidan

-Du tar hela risken

-Höga tryckkostnader som ger höga slutpriser till kunden om du inte vänder dig till ett traditionellt trycker

-Du måste köpa in tjänster för att få hjälp till allt som du inte kan själv

-Du måste skaffa kunskaper för att kunna köpa in rätt tjänster

-Du får göra all marknadsföring själv vilket är det som kräver mest kunskap och tid

-Du sköter själv försäljningen till butiker och kunder

-Du måste själv uppmärksamma media på din bok

-Nästa inga egenutgivna böcker blir recenserade

-Många tror fortfarande att egenutgivna böcker refuserats av traditionella förlag

-Anses som oseriöst men den attityden börjar långsamt förändras

© Iréne S Räisänen

Bokförlag, hybridförlag eller egenutgivning? Del 1

Bokförlag, hybridförlag eller egenutgivning? Del 2