Hoppa till innehåll

Vellum för egenutgivare

  Vellum för egenutgivare

  Vellum för egenutgivare är ett tips på ett program för dig som har Mac. Jag använde Scrivener i många år för att skriva mina böcker, noveller och blogginlägg. Det är ett fantastiskt program för att samla reachurse, skriva, redigera och sätta ihop ett manus. 

  Jag uppskattar verkligen Scrivener även om jag idag istället använder Ulysses. Men när det kommer till layout för pappers- och e-böcker är det för komplex. Dessutom kan det inte skapa ePub-filer utan fel som måste rättas till med hjälp av andra program.

  Vellum

  Jag sprang för ett tag sedan på Vellum som inte är lika komplext som Scrivener och som gör perfekta ePub-filer. Dessutom kan du layota pappersböcker i de fyra vanligaste formaten. Vellum är ingen ersättare för InDesign om du vill styra allt in i minsta detalj. För en egenutgivare som mig sparar det både tid och pengar. Glömde jag att skriva att det är lätt att använda?

  Skriv ditt bokmanus i Scrivener eller Word

  Man skriver med stor penna

  Du kan skriva ditt manus direkt i Vellum fast det är inget jag rekommenderar. Själv så skriver och sätter jag ihop mitt manus i Scrivener och exporterar det till Word. Se till att du använt dig av stilmallar för rubriker i Scrivener eller Word. Efter det så importerar jag manuset i Vellum. Du kan också i Scriveners Kompiler hela manuset direkt till Vellum.

  Förhandsvisning

  Det fina med programmet är att du hela tid har förhandsvisning hur texten kommer att se ut på papper, mobilen och olika plattor. När du gör en ändringen i texten förhandsvisar den omgående. Det finns olika stilar att välja på som lyfter din e-bok ett snäpp över standarden.

  Du kan lägga in bilder, länkar, med eller utan indrag och och olika stilar. Ja, Vellum innehåller det mesta du behöver för att få till en snygg layout.

  Fixar innehållsförteckningen

  Innehållsförteckning

  Innehållsförteckningen generas automatiskt vilket är fantastiskt för dig som vill ge ut en e-bok och vet hur svårt det kan vara. En titelsida finns också där du själv fyller i vad du vill ha med. Detsamma gäller Om författaren och det viktiga omslaget.

  Fotnoter

  Det som ännu inte finns är automatiska fotnoter. Vellum kom 2017 och kommer säkert att klara det i en snar framtid. Du kan fixa dem själv om du behöver. Uppdatering juli 2021: Det går numera att importera fotnoter från Word till Vellum.

  Vellum för egenutgivare av papper och e-bok

  Pappersbok och e-bok

  Istället för att jag ska fortsätta att lovprisa sett fantastiska program tycker jag du ska testa det själv. Vellum är gratis att ladda ner det och du behöver inte betala förrän du vill spara det du gjort.

  Uppdatering: Numera finns Vellum i två versioner, en för att göra pappersböcker och en för e-böcker.

  SkrivarSidan behöver ditt stöd

  Vill du skänka en slant, mins 30 kr eller valfritt belopp, till SkrivarSidans underhåll gör du det genom att
  Swishar till 123 540 62 85
  Bankgironr 743-0804
  Via Paypal till irene@poeten.se
  Via Stripe kan du använda ditt kort, Apple Pay och Google Pay och skänka 30 kr: https://buy.stripe.com/eVa3eUdQc44L4JGbIP

  © Iréne S Räisänen

  Läs också

  Läs också Bokförlag, hybridförlag eller egenutgivning? Del 3, Tips inför din egenutgivning, Du måste ha en plan för egenutgivning och Appar för författare.

  Fler skrivtips

  Iréne Svensson Räisänen

  Iréne Svensson Räisänen
  webbansvarig

  Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


  Vellum för egenutgivare är ett skrivtips.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  SkrivarSidan
  ×