Bokförlag, hybridförlag eller egenutgivning? I del 2 synar jag för- och nackdelar med hybridförlag. Exempel på hybridförlag är till exempel Hoi, Lava och Ekström & Garay .
Innehåll
Skillnaden mot traditionella förlag är att du står för hela eller den större delen av kostnaden. En del av dessa förlag marknadsför inte heller din bok utan det får du gör själv. Du får också till stora delar står för försäljning. Har du pengarna, tiden och den kunskapen om marknadsföring som krävs kan det vara ett alternativ som passar dig.
På plussidan
+En del av dessa förlag ha den kunskap som krävs och du får ta del av den i form av t.ex. lektör, sättare m.fl.
+Det går oftast fortare att få ut boken än hos traditionella förlag.
+Det finns ofta olika paket med varierande priser så du själv kan välja vad du kan betala och vad som ska ingå i avgiften.
+Har aningen lättare att bli uppmärksammade av media än egenutgivare.
+Går din bok mycket bra kan du få tillbaka en del av pengar du satsat och i sällsynta fall kan det gå jämnt ut.
På minussidan
-Oftast ingen granskning av manusets kvalité.
-Hög kostnad och mycket osäkert om du får tillbaka pengarna.
-Ofta kan du inte påverka alla beslut som gäller innehåll och utseende.
-Hybridförlagens rykte är något skamfilat p.g.a. att det funnits och fortfarande finns skurkar inom branschen som enbart vill ha dina pengar.
-Kan vara svårt att veta vad du får betala för då informationen ibland är bristfällig.
-Många av hybridförlagen har inte den kunskap som kräva för att ditt manus ska komma till sin rätt.
-Svårt att hitta seriösa hybridförlag bland många oseriösa.
– eller +Du får ofta själv ta hand om marknadsföringen och det mesta av försäljningen.
-Du får ta den större eller hela delar av den ekonomiska risken.
Bokförlag, hybridförlag eller egenutgivning? I del 2, sammanfattning:
Välj bara hybridförlag om du är beredd på att förlora pengarna du satsar och inte vill göra jobbet själv. Om du är beredd att betala för det förlaget ställer upp med i form av resurser och kunskap.
Om du vill ha kontroll och viss insyn i processen. Om du vill försöka få ut din bok snabbare än på ett traditionellt förlag. Som du ser är det många om och ett ännu större om är att om det gäller för just det hybridförlag som du vill anlita. Villkoren ser olika ut för alla förlag.
Tips:
Om du ska anlita ett hybridförlag bör du noga läsa det finstilta för att slippa bli lurad. Det dyker upp allt fler oseriösa förtag som du bör se upp med. Ta gärna kontakt med Författarförbundet innan du skriver på kontraktet.
OBS! Tänk på att du måste vara utbildad inom marknadsföring för att kunna sälja tillräckligt för att ha en chans att få tillbaka dina pengar.
Uppdatering: Det är många som har en dröm att få ge ut en bok. Hybridförlagen påstår sig kunna förvekliga den. Tyvärr slutar det ofta i missnöje med slutprodukten, din bok, och en ekonomisk smäll. Även om det finns de som blir nöjda blir den övervägande delen inte det. Sammantaget gör det att jag inte nog kan varna för den här typen av förlag.
Fler delar i min granskning
I del 3 synar jag för- och nackdelar med egenutgivning.
Del 1: Traditionella förlag.
© Iréne S Räisänen
Läs också
Krönikan Debatten om hybridförlag är viktig, skrivtipset Se upp för oseriösa bokförlag, Bli läst utan att vara utgiven och krönikan Jag gör mina böcker.
WEBBANSVARIG
Iréne Svensson Räisänen
Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.
Varför vägrar du länka till Vulkan?
Jag har väldigt dålig erfarenhet av Vulkan när det gäller kvalité, långsamma och uteblivna leveranser osv. Och jag vet att jag inte är ensam om det. Tyvärr. Jag skulle önska att de gjorde ett bättre jobb eftersom deras affärsidé är fantastisk.
Jag har gett ut några böcker de senaste två åren, hos Publit. Jag tycker att de är bra, och egenkostnaden är
vad jag förstår den lägsta på marknaden. Jag kan tänka mig att lägga ner någon 10o0-lapp på produktionen men knappast mer. Nu har jag fått problem, för jag kan inte indesigna. Jag
har haft hjälp med detta något år av en IT-begåvad gymnasist. Men han har försvunnit, post stud.ex.
Jag känner mig inte begåvad eller intresserad nog för att ta mig till en designkurs och sedan
(miss)lyckas med den. Min fråga är : Var får man tag i en god men billig indesigner? Jag skulle
behöva en tecknare också, på lågprisnivå eller som ritar på spekulation, för att få till en eller annan
teckning, omslags- främst. Var hittar jag dessa goda cigarrer?
Jag har gett ut mina senaste två böcker med hjälp av Publit och de är bra. För att kunna göra inlaga och omslag gick jag två kurser i Indesign hos Moderskeppet <https://moderskeppet.se>. Rekommenderas!
Här kan du nog få tips på det du behöver: https://www.facebook.com/groups/281498811861762/
Jag har lämnat manus till Lava och fått svar att de gärna ger ut min bok men inget om kostnaden. Har du någon erfarenhet av Lava, är de seriösa, dyra?
Jag har ingen egen erfarenhet av Lava. Men jag vet en del om dem genom kontakter med andra författare, författargrupper på nätet osv. Det är ett hybridförlag vilket innebär att du får stå för kostnaderna själv och det kan bli riktigt dyrt. Det är svårt att få tillbaka det du satsar ekonomiskt.
Lava är en del av Vulkan som jag inte rekommendera. Whip Media har jag hört mycket gott om. Publit är ett bra alternativ.
Lycka till!