Hoppa till innehåll

Många vill men få blir utgivna

Många vill men få blir utgivna

Många vill men få blir utgivna är en sanning som ingen med bokdrömmar vill höra eller läsa. Senast idag fick jag mail från en 12-åring som skrev ”Jag älskar att skriva dikter och drömmer om att få en bok utgiven. Har du tips?”. En fråga som blivit allt svårare med åren att svara på. Här kommer inget svar men väl en del tankar.

Drömmar är bra men…

Drömmar om att få hålla i din egen bok är bra men du bör vara medveten om att det är lika troligt som att vinna högsta vinsten på Lotto. Nej, jag skriver inte det för att det ska vara avskräckande. Om du jobbar hårt och länge för att skriva, redigera, tar hjälp av testläsare och lektör så kommer du att komma en bra bit på vägen. 

Talang

Stjärnor runt en glödlampa

Vad du också behöver är ett eget språk som gör din text unik. Det är det jag kallar talang när det handlar om att skriva. Förläggarna söker efter manus som har det där extra. Och vad är då det? Jo, en unik berättelse som är skrivet med ett språk som får texten att lyfta.

Många skriver bra fast det räcker sällan

Många av oss har ett genuint intresse för att skriva och att förbättra oss så mycket som det bara går. Vi går skrivarkurser, läser skrivhandböcker och skrivtips, gör skrivövningar, diskuterar i skrivargrupper och betalar för professionell hjälp. Efter allt detta arbete och alla pengar tar vi mod till oss. Vi skickar våra manus till de förlag vi noga kollat upp så de är intresserade av just den genrer vi skrivit i. Månaderna går och refuseringsbreven/mailen ramlar in ett efter ett.

Sanningen är att många vill men få blir utgivna

Bok med ett hjärta i en pratbubbla

Jag brukar också få frågan när det är dag att ge upp. När ska jag fatta att min dröm att bli utgiven aldrig kommer att bli sann? Kanske börjar du fundera på egenutgivning. Men det är inte är ett alternativ för alla. Dels är det dyrt och du behöver ha rätt kunskap för att få den hjälp du behöver när din egen kunskap inte räcker.

Mitt svar är en fråga. Är det viktigare att det du skriver blir läst än att du blir en utgiven författare?  Om svaret är ja finns det många andra sätt. En bok är långt ifrån det enda. Starta en författarblogg, Facebooksida, Instagramkonto, YouTube-kanal, och skriv och läs dina berättelser där.

Ge dina texter vingar

Låt dina texter få vingar genom att lägga in dem i olika grupper på nätet där de blir lästa och kommenterade. Jag gör allt det där och tycker det är lika givande som när jag håller mina egna böcker i handen. Många vill men få blir utgivna, ja. Fast det viktigaste är att alls bli läst, eller hur?

Bokförläggarbransch i kris

Tryckning av böcker

Bokförläggarbranschen är i kris och utveckling. Sök dig andra vägar om du inte orkar vänta på Lotto-vinsten.

© Iréne S Räisänen

Läs också

Läs gärna Bli läst utan att vara utgiven, Jag gör mina böcker och Ge ut din bok.

Fler krönikor 

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Många vill men få blir utgivna är en krönika.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×