Bli läst utan att vara utgiven

Bli läst utan att vara utgiven är ingen omöjlighet. Har du skickat ditt manus till alla stora, mellanstora och små förlag utan att få napp? Börjar du tvivla på att din berättelse aldrig ska bli läst av andra än dig själv, lektörer, förläggare (nåja) och eventuellt dina närmast? Ge inte upp. Idag finns många andra sätt att hitta sina läsare.

Skrivargrupper Live

Det finns skrivargrupper runt om hela landet. Där träffas skrivare, skriver tillsammans, läser varandras texter både tyst och högt. Kolla med ditt bibliotek, bokhandel, bokcafé och på internet.

Nätforum

På nätet fanns tidigare olika forum för alla genrer. Idag finns nästa bara Poeter.se kvar Där kan du lägga upp dina dikter och andra korta texter, bli läst, läsa andra texter, ge och få feedback. Tänk på att för att dina egna texter ska bli läsa bör du vara aktiv, läsa och kommentera andras texter. Forumen har ersatts av grupper i olika sociala medier. Mer om det längre ner.

Egen blogg

Har du inte en egen blogg kan du skaffa en gratis och lägga upp dina texter. WordPress.com är en utmärkt plats att starta på. Här gäller att du verkligen är aktiv för att nå ut. Följ och länka till andras bloggar/hemsidor, kommentar och glöm inte att fylla i länken till dig på andras nätsajter. Tänk också på att ofta publicera nya inlägg.

Sociala medier

Sociala medier är också ett sätta att hitta dina läsare. Gör inte misstaget att tro att för att du skaffar ett Facebookskonto, ett Twitterkonto, börjar Instagramma, lägger upp video på YouTube osv. så kommer texterna du lägger upp/länkar till automatiskt att nå ut till mängder av läsare. Nej, det kräver hårt arbete, tålamod och inte minst tid. 

Facebook har mängder av olika gruppe för alla möjliga genrer. Gå med och testa. Passar det inte kan du alltid gå ur gruppen igen.

Tips:

Du är välkommen att bli medlem i SkrivarSidans Facebooksgrupp.

Eget förlag

Allt fler ger ut på eget förlag när de får nej av de etablerade förlagen.

Bli läst utan att vara utgiven tar tid

Som du ser krävs det en hel del ansträngning från din egen sida för att din berättelse ska nå ut i bruset. Men du skriver för att bli läst, eller hur?

© Iréne S Räisänen

Läs också Många vill men få blir utgivna.
Fler skrivtips

Bli läst utan att vara utgiven är ett skrivtips.

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

webbansvarig

Drivit SkrivarSidan sedan 1999. Hon har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker och medverkar i 30-talet antologier. Har författarbloggen Min plats bland orden och Poetpodden.

2 tankar på “Bli läst utan att vara utgiven”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest

Share This