Bli läst utan att vara utgiven

Bli läst utan att vara utgiven är ingen omöjlighet. Har du skickat ditt manus till alla stora, mellanstora och små förlag utan att få napp? Börjar du tvivla på att din berättelse aldrig ska bli läst av andra än dig själv, lektörer, förläggare (nåja) och eventuellt dina närmast? Ge inte upp. Idag finns många andra sätt att hitta sina läsare.

*Det finns skrivargrupper runt om hela landet. Där träffas skrivare, skriver tillsammans, läser varandras texter både tyst och högt. Kolla med ditt bibliotek, bokhandel, bokcafé och på internet.

*På nätet finns olika forum för alla genrer eller enstaka t.ex. Poeter.se, , Novell.nu, Kapitel 1 m.fl. Där kan du lägga upp dina texter, bli läst och läsa andra texter. Tänk på att för att dina egna texter ska bli läsa bör du vara aktiv, läsa och kommentera andras texter.

*Har du inte en egen hemsida eller blogg kan du skaffa en gratis och lägga upp dina texter. WordPress.com är en utmärkt plats att starta på. Här gäller att du verkligen är aktiv för att nå ut. Följ och länka till andras bloggar/hemsidor, kommentar och glöm inte att fylla i länken till dig på andras nätsajter.

*Sociala medier är också ett sätta att hitta dina läsare. Gör inte misstaget att tro att för att du skaffar ett Facebookskonto, ett Twitterkonto, börjar Instagramma, lägger upp video på YouTube osv. så kommer texterna du lägger upp/länkar till automatiskt att nå ut till mängder av läsare. Nej, det kräver hårt arbete, tålamod och inte minst en del tur. Tips: Du är välkommen att lägga in dina texter i SkrivarSidans Facebooksgrupp.

*Allt fler ger ut på eget förlag när de får nej av de etablerade förlagen.

Som du ser krävs det en hel del ansträngning från din egen sida för att din berättelse ska nå ut i bruset. Men du skriver för att bli läst, eller hur?

© Iréne S Räisänen

 Fler skrivtips

Bli läst utan att vara utgiven är ett skrivtips.