Jag tycker att debatten om hybridförlagen är viktig. Varför? Det finns alldeles för många hybridförlag som inte är seriösa. Många har genom åren blivit lurade och blir det fortfarande.
Vad är ett hybridförlag?
Ett hybridförlag, inom bokbranschen, är en sorts förlagsmodell som förenar traditionella förlag och egenutgivning. De kan variera i sina affärsmodeller och tjänster, men de strävar oftast efter att erbjuda författare en kombination av de fördelar som traditionella förlag och egenutgivning har att erbjuda.
Här är vad hybridförlag brukar erbjuda:
- Författarens bidrag: I en traditionell förlagsmodell tar förlaget vanligtvis hand om alla kostnader för produktion, distribution och marknadsföring av boken. I en hybridförlagsmodell kan författaren bli ombedd att bidra med en del av eller hela kostnaderna, antingen för utgivning eller marknadsföring.
- Redaktion och design: Vanligtvis erbjuder de professionella tjänster för redigering, formgivning och produktion av böcker, som kan hjälpa författaren att till en hyfsad kvalité på boken.
- Distribution och försäljning: Liksom traditionella förlag kan hybridförlag distribuera böcker till olika bokhandlare, online-plattformar och andra försäljningskanaler. Det kan ge författaren möjlighet att nå en bredare publik.
- Marknadsföring: De erbjuda ibland olika nivåer av marknadsföringstjänster för att hjälpa författaren att nå ut till potentiella läsare. Det kan inkludera allt från sociala medier-marknadsföring till bokrecensioner och PR-tjänster.
- Royalties och kontroll: Royaltystrukturen kan variera mellan olika hybridförlag. Författaren kan fortfarande förvänta sig att tjäna royalties från bokförsäljningen, men procentsatser och avtal kan variera eller helt utebli.
Läs det finstilta i avtalet noga
Det är viktigt att notera att hybridförlagsmodellerna varierar mycket och att det finns en bred skala av tjänster, priser och villkor som erbjuds. Precis som med vilket förlagsbeslut som helst är det klokt för författaren att noga granska avtalet. Att förstå alla kostnader och fördelar samt överväga sina mål och behov innan de beslutar sig för ett samarbete. Det finns både pålitliga och mindre seriösa aktörer inom branschen. Därför är research och noggrann läsning av det finstilta i avtalen viktigt.
Debatten
Debatten om hybridförlagen är viktig för den, när den tar med både för- och nackdelar, ger blivande kunder en möjlighet att välja eller välja bort. En fråga du bör ställa dig är: Vill du bli författare eller få din livsberättelse i bokform att ge till dina närmaste. I inget av fallen är ett hybridförlag att föredra. Vill du bli författare bör du vända dig till traditionella förlag. Vill du trycka upp en liten upplaga till familj, släkt och vänner finns det trycktjänster som gör just det till lägre kostnad.
Jag tycker det är synd att debatten i vissa fall spårat ur och blir till ett mediadrev. Det tjänar ingen på förutom media själv.
Egenutgivning istället
Enligt mitt tycke är egenutgivning att föredra framför hybridförlag. Då har du bättre möjlighet att välja vilka tjänster du vill betala för och kan slippa en del kostnaderna om du kan göra en del själv. Men det gäller att se upp även där och läsa det finstilta noga. Själv använder jag nuförtiden Publit och är nöjd. Tidigare har jag använt mig att Lulu och deras tjänst håller också hög kvalité, tyvärr är fraktkostnaderna väl höga.
Vilka ska använda hybridförlagen?
Hybridförlag passar dig som är en mästare på marknadsföring. Är du känd och stor i sociala medier, och har pengar, kan du åka Sverige runt och sälja din bok. Då kan du tjäna in kostnaden för vad du fått lägga ut och få lite över. Är du utbildad i marknadsföring kan det också räcka långt.
Nu är det inte den typen av personer den här typen av förlag först och främst vänder sig till i sin marknadsföring. Nej, de söker dig som har författardrömmar och de gör det med luddiga och svårförståeliga avtal. Dessutom är deras tjänster många gånger undermåliga och lever inte upp till vad som utlovas.
Att tjäna pengar på andras drömmar är lågt, tycker jag. Fast å andra sidan är det det många företag gör. Ta Sveriges största möbelföretag eller vilken klädaffär som helst – drömmar om den perfekta bostaden eller kvinnan eller mannen. Fast att göra det när det gäller människors hobby eller livsprojekt gör att det sticker i mina ögon.
Vad tycker du?
Jag är nyfiken på vad du tycker? Har du använt dig av den typen av förlag? Vad tycker du om avtalet du fick? Vilken är din upplevelse som helhet? Blev du nöjd med din utgivning? Hur var kvalitén på de tjänster du blev erbjuden och använde? Tycker du kostnaden motsvarar vad du fick för pengarna? Kan du tänka dig att göra om det? Har du följt debatten? Om så är fallet, vad tycker du om den? Svara gärna i en kommentar.
Läs också
Skrivtipsen Bokförlag, hybridförlag eller egenutgivning? Del 1, Bokförlag, hybridförlag eller egenutgivning? Del 2, Bokförlag, hybridförlag eller egenutgivning? Del 3 och Så skriver du ett debattinlägg.
WEBBANSVARIG
Iréne Svensson Räisänen
Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.
En variant som jag var med om var följande: Jag betalade för en snabb genomläsning för att förlaget skulle få ett första intryck av manuset. Sen betalade jag för en lektörsgenomgång utan att veta om manuset skulle antas. Antagning skedde en tid senare och då skrevs ett avtal, ordagrant enligt Författarförbundets ordalydelse (det kollade jag). Var innebär det arbetssättet? En variant på hybrid/traditionell utgivning?
Annars känner jag att debatten har blivit tjatig, men förstår att frågan om hybrid kommer upp med jämna/ojämna mellanrum, eftersom nya aspirerande författare tillkommer hela tiden, Naturligtvis. Jag tycker, som någon föreslog i debatten på Författare på Facebook, att det istället för hybridförlag borde kallas bokutgivningsföretag.
Enligt mitt sätt att se är det ett hybridförlag så fort du måste gå in med egna pengar för en tjänst som förlaget erbjuder. Många mindre förlag kräver idag att du måste betala för ett lektörsutlåtanden innan de tar ställning till ditt manus. Vilket traditionella förlag inte gör.
”Bokutgivningsföretag” är ett bra förslag till namnbyte. Fast då kanske det skulle blandas ihop med boktryckningstjänster som enbart trycker din bok och inte gör någon som helst bedömning av manuset som t.ex. Solento och Vulkan.
Ja det är ju en risk förstås, att sammanblandas.