Susan Faludi får ett mejl från sin pappa

Susan Faludi får ett mejl från sin pappa 2004. Det är första gången hon hör av honom på ett kvarts sekel. Pappan utsatte mamman för våld i samband med skilsmässan på 1970-talet. Han flyttade tillbaka till Ungern efter kommunismens fall 1990. I mejlet berättar pappan att han genomgått en könskorrigering i Thailand och numera lever som Stefánie i Budapest. Nu vill Stefánie att Susan ska berätta hennes historia.

I Mörkrummet tar sig Susan Faludi – amerikansk journalist, författare, feminist – an den uppgiften. Hon reser till Budapest och tillbringar långa perioder där tillsammans med Stefánie. Det är perioder när Stefánie knappt låter Susan lämna det hårt bevakade huset. Han matar henne istället med bilder på rosa klänningar och internetforum. Men det är inte vad Susan vill prata om.

Bilderna av fadern

Fram träder en bild av en människa som livet igenom har haft ett löst förhållande till sanningen. Det räddade pappans liv under andra världskriget i Budapest. Han räddade även sina föräldrars liv, genom att marschera iväg med dem förklädd till soldat. Det var hans levebröd senare. Han arbetade som fotoretuscherare för de största modetidningarna i USA under hela sin professionella karriär. Kanske har det till slut blivit ett sätt att leva?

Susan Faludi får ett mejl från sin pappa

I boken undersöker Susan Faludi många spår. Hon talar med vänner till Stefánie som också har opererats i Thailand. Hon talar med gamla vänner till fadern om deras skolgång i ett Ungern som begränsades allt mer, före och under andra världskriget. Hon granskar Ungerns samhälle av idag och den judiska befolkningsgruppens ställning genom tiderna. Och hon studerar de tidiga psykoanalytikernas syn på transsexualism.

Bilden av Faludis far som hon minns honom är också något som komplicerar bilden för henne. Hon får inte ihop den machoman hon minns, som ville styra och kontrollera familjen, med en rosaklädd kvinna som vill bli kysst på hand på restauranger. Och hon undrar vad det är som stämmer och inte stämmer.

Att skapa om sin identitet

István/Steven/Stephánie skapar genom hela livet om sin egen identitet. Han/hon skär loss de människor som för ögonblicket inte passar, som släktingar och vänner. Fram träder bilden av en ytterligt ensam människa på jakt efter en ny roll.

Faludis stil är tillgänglig och berättelsen är dramatisk och spännande. Hon kallar i förordet sin far ”ett motspänstigt intervjuobjekt”, och boken är resultatet av bortåt tio års arbete. Det blir ett porträtt inte bara av Stephánie, utan också av Susan själv, och deras komplicerade relation.

Av Susan Faludi finns på svenska sedan tidigare Backlash: kriget mot kvinnorna (1992), Ställd: förräderiet mot mannen (2001) och Den amerikanska mardrömmen: Bakhållet mot kvinnorna (2008).

Mörkrummet finns att köpa på Bokus eller Adlibris.

© Cathrin Monell

Läs mer i Bokbloggen

 

Susan Faludi får ett mejl från sin pappa är ett inlägg i bokbloggen.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest