Köttets tid av Lina Wolff

Köttets tid av Lina Wolff

Uppdaterad 15 februari 2023

Köttets tid av Lina Wolff. Tyckte mycket om Lina Wolffs ”De polyglotta älskarna” och var därför nyfiken på hennes senaste bok ”Köttets tid”.  

”En svensk skribent åker till Madrid för att finna inspiration, men blir snabbt indragen i en rad förvecklingar som leder till svåra etiska ställningstaganden. I en bar möter hon Mercuro Cano som tror sig vara förföljd av skaparna till den ljusskygga nätsshowen Köttets tid, som han medverkat i för att sona allt ont han åsamkat sin hustru. Bakom showen står nunnan Lucia – som tagit på sig det komplexa, men samtidigt kittlande uppdraget att försöka rädda förtappade själar från den diaboliska värld som är präglad av köttets villfarelser. Kan Mercuro räddas? Och framför allt: bör han räddas?”

Ur Köttets tid

Nutidens problem

Det här är en roman som tar upp mycket av nutidens problem, både etiska, moraliska och andliga. Mina tankar går till Paolo Coelho när jag läser romanen. Wolff liksom Coelho tar upp samtiden ur en filosofisk synvinkel och pekar på hur vi lever i modern tid. Är det något som saknas? Är det därför vi dras till dokusåpor och dylikt? För att se hur andra lever, kanske förstå att deras problem är större än våra egna?

”Jag tycker om människor som kan se skönheten i ett välgjort system. Jag tycker om människor som kan se saker ur de administrativa systemens synvinkel. För man pratar alltid om systemet ur individens synvinkel, men aldrig om individen ur systemets synvinkel.”

Ur Köttets tid

Dödshjälp, darknet, och dokusåpor i köttets tid

Darknet

I romanen diskuteras frågor som dödshjälp, darknet, och dokusåpor. Den tar oss på en svindlande tur genom Spanien där skribenten dras in i olika förvecklingar som leder till en oväntad upplösning. Hon blir indragen i Mercuro Canos dramatiska medverkan i showen Köttets tid. Varför är han på flykt? Hur kan hon hjälpa? Vem är den mystiske svenske turisten som slingrar sig in i deras värld? Vad vill han egentligen? Till sist, vem är egentligen nunnan Lucia som ställer upp i en show på darknet?

”- Låt aldrig köttet diktera villkoren för dig, Lucia, sa hon. Hitta något högre. Hos många människor är köttets kraft starkare än själens, och för många människor är livet en köttets tid, istället för en själens tid, Akta dig, Lucia, för köttets tid.

Om hon bara insett i vilken utsträckning jag skulle lyda hennes uppmaning.” 

Ur Köttets tid

Dolda världar

Människor runt ett jordklot

Lina Wolff tar oss med på en resa bland dolda världar vi inte ser varje dag. Ingen människa är den andra lik. Karaktärerna är träffsäkert beskrivna, liksom deras handlingar. Det är många gånger morbida handlingar som utförs av till synes hänsynslösa människor. Vad är det som lett dem till dessa handlingar? Och varför tycker de att de gör samhället en tjänst? 

”Men jag har alltid ansett att fiender är av godo. Fienderna står där, trofasta i sitt hat och konstanta i sitt onda uppsåt, och väntar. Tack vare dem orkar man resa sig när man skjutits i sank, tack vare dem härdas man. Blotta tanken på dem sveper bort tröttheten och lättjan ur kroppen ochsätter en på rätt kurs igen. Jag är skyldig mina fiender så mycket – utan dem hade jag aldrig nått någon av mina framgångar. ”

Ur Köttets tid

Sökande efter mening i livet

Wolffs skribent når slutligen målet på sitt sökande efter mening i livet. Ett överraskande slut, fast kanske inte om man betänker Lina Wolffs känsla för det abstrakta och kanske morbida i vår mångfasetterade värld. Det är mustigt, roligt, spännande och framförallt poetiskt. De berättelser som Mercuro och Lucia förtäljer är fascinerande. Wolff skapar en magisk värld i vilken hon låter oss få en kort inblick.

© Lisbeth Ekelöf

Läs också Målarens döttrar, Ringens gåta och Oktoberbarn.


Fler inlägg i bokbloggen 

Köttets tid av Lina Wolff är ett inlägg i bokbloggen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen