Hoppa till innehåll

Linnés arvinge av Samuel Åhman

Linnés arvinge av Samuel Åhman

Linnés arvinge av Samuel Åhman är hans debutroman och genren historisk fiktion. En av mina favoritgenrer och när han dessutom skriver om Carl von Linné som är en mycket intressant person, så var jag tvungen att läsa den. Nu handlar den inte så mycket om Carl von Linné utan hans son som också heter Carl. Även om dessa personer endast har en historisk påverkan på berättelsen.

”I början av 2000-talet kommer den unge Samuel till det lilla västgötska samhället Lundsbrunn för att gå på folkhögskolan Brunnsakademien, med anor från 1700-talet. Här träder han in i en gemenskap av kunskap, kamratskap och värme, allt han saknat i sitt tidigare liv. För första gången känner hans sig sedd och bekräftad, Ja, mer än så. Han känner sig utvald.
Samuel förförs av undervisningen i idé- och lärdomshistoria, och när en ny lärare börjar på skolan drar han med Samuel i sökandet efter Carl von Linnés mytomspunna skatt som påstås ligga begravd någonstans i den lilla byn.”

Ur Linnés arvinge

Akademisk miljö

Internatskola

Jag är själv svag för romaner, vare sig det är historiska eller deckarromaner, som utspelar sig i akademisk miljö. Vi har inte så mycket av det i Sverige, utan får mest förlita oss på engelsk utgivning. Här är dock en bok som har anammat hela spektrumet av vad som kan utspela sig i denna miljö. Brunnsakademien är naturligtvis påhittad och likaså den internatskola som Samuel, till sin stora glädje, blir accepterad till. Vistelsen blir dock något helt annat än han någonsin kunnat föreställa sig.

Författaren beskriver fint den akademiska värld som Samuel kommer till. Det gäller både miljö, lärare och skolkamrater. Här finns även den indelning i grupper som brukar vara vanligt i dessa miljöer. Redan vid invigningen av läsåret blir Samuel fast i den gåta och hemlighet som vidlåter skolan enligt lärarna. Linné själv ska ha gömt en skatt någonstans på skolan.

Letar efter en skatt

Skattkista

Vi får följa Samuel och hans kamrater under skolåren och hur letandet efter skatten, som från början mer var en lek, blir mer och mer allvarlig. Åtminstone för Samuel som inte kan släppa tanken. När en ny lärare kommer till skolan tar letandet ny intensitet.

Linnés arvinge är historisk fiktion

Det är en spännande gåta som Samuel Åhman presenterar. Karaktärerna är fint utarbetade och man sympatiserar med Samuel som är något av en ensamvarg, även inom sin egen familj. Handlingen förs långsamt framåt och ju mer Samuel letar, ju mer undrar man vad skatten består av. Och, framför allt, finns den? Åhman håller spänningen uppe ända till slutkapitlet och upplösningen kommer som en överraskning. En spännande roman för den som gillar historisk fiktion och historiska hemligheter.

© Lisbeth Ekelöf

Läs också

Bokblogg

Inlägg i bokbloggen Osebol, Gutenberggalaxens nova, Algblomning och Värmevåg och Exilförfattare i Oostende 1936.

Mer i bokbloggen

Linnés arvinge av Samuel Åhman är ett inlägg i bokbloggen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×