Tychonium – upptäckten av Jan Johannesson

Till min glädje verkar det komma fler och fler historiska romaner på svenska. Den senaste jag njutit av är Jan Johannessons debutroman ”Tychonium – upptäckten” den första romanen i en svit.  Som titeln indikerar handlar den historiska delen om Tycho Brahe, hans gärningar och vetenskapliga experiment.

Den nutida delen handlar om det hemliga sällskap som förvaltar hans bäst bevarade hemlighet: ett för omvärlden okänt och våldsamt alkemiskt experiment. 

”Instinktivt sprang hon barfota över det kalla fuktiga gräset mot försöksplatsen som Tycho hade visat henne flera gånger i dagsljus. Bakom henne strömmade skrikande människor ut ur slottet men hon hörde inget av deras skrik. Förvirrat tittade hon sig omkring men det enda hon kunde uppfatta var rök och förstörelse. Just framför sig såg hon en brinnande hög med träbitar och bredvid låg två människor. Röken och soten sved i henne ögon när hon rusade mot de två livlösa personerna.”

Ur Tychonium – upptäckten

Sällskapet Brahes Familia och dess uppgift

Vetenskapsmän

Sällskapets, Brahes Familia, ledning består av aristokraten lady Mooretap och forskaren Kirsten Rööd-Michelsen. Samt ett noggrann utvald skara män och kvinnor, där franske vetenskapsmannen Henri Becquerel är en av dem. Tiden har kommit att testa Brahes experiment i verkligheten.

För att kunna genomföra det behöver sällskapet hitta en öde plats, långt från mänskliga bosättningar. Några av medlemmarna skickas till Sibirien och Norrland för att försöka hitta den perfekta platsen.

Sibirien

Så lätt är naturligtvis inte detta uppdrag. Det försvåras dessutom av att tsar Nicholas II, lovat bekosta experimentet, underförstått för att få tillgång till resultaten. Att rysk-japanska kriget synes oundvikligt sätter ytterligare käppar i hjulet för sällskapet. De har väntat länge på att nå så här långt.

Ska värdsliga och politiska händelser stoppa deras väl förberedda planer? Och vad händer om resultatet av experimentet visar sig vara alltför skrämmande?

Tychonium – upptäckten är en spännande debutantroman

Tycho Brahe

Jan Johannesson har skapat en internationell thriller och spännande historia med Tycho Brahes hemliga experiment som tändande gnista. Handlingen varvas mellan Brahes tid på Hven i slutet av 1500-talet och den nutida berättelsen som utspelar sig i början av 1900-talet, i Danmark, Sverige och med utflykter till Irkutsk långt borta i Sibirien.

Boken är väl underbyggd historiskt, mycket forskning har legat bakom. Man kan dessutom inte låta bli att beundra författarens vetenskapliga kunskaper.

Skriva storyn

Storyn byggs upp med väl skapade karaktärer, fina miljöskildringar och politiska intriger. Allt mot bakgrund av den instablitet och oro som skakade Ryssland i början av seklet. Författaren tar sig tid att ge läsaren en gedigen bakgrund, introducera karaktärerna och sällskapets syfte, för att sedan med stor spänning låta historien gå in i en aktionsfylld fas.

Det är spännande och fartfyllt.

Fängslar läsaren

En roman som fängslar läsare som är intresserade av historisk, vetenskap och spänningsromaner. Man kan tänka sig att en debutroman lider av vissa barnsjukdomar, men av dessa märks ingenting. Som tur är behöver man inte vänta på fortsättningen så länge. Den andra, ”Tychonium – experimentet” utkommer under våren 2023.

© Lisbeth Ekelöf

Bokblogg

Bokblogginläggen En historia om läsningVi möts på museet och Barkhes döttrar del 1.

Mer i bokbloggen

Tychonium – upptäckten är ett inlägg i bokbloggen.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×