Algblomning och Värmevåg, Förlag Futur Fab 55, är Sten Rosendahls debutromaner, tillika del 1 och 2 i en trilogi (den tredje ännu ej utgiven). Böckerna kan läsas fristående, men jag tycker nog att de gynnas av att läsas i ordning.
Genren är dystopi, något som jag sällan läser, men jag måste erkänna att jag rycktes med i dessa två böcker Algblomning och Värmevåg. Kanske för att de utspelar sig i ett framtida Stockholm där vissa platser fortfarande finns kvar, även om det bara är till namnet. Det gör att böckerna känns mer personliga, de berättar om en plats vi redan känner till, även om det är i en mörk framtid. Det leder också till att man kan visualisera den värld som Rosendahl beskriver.
Algblomning
”Tvåhundra år efter en global miljökatastrof är Stockholm ett slutet och hårt klassindelat samhälle dominerat av trängsel, övervakning samt brist på både mat och dagsljus för de människor som bor under marknivån.
Ur Algblomning
Inspektör May Born, specialrekryterad och privilegierad, arbetar på centralpolisens säkerhetsrotel. I sitt första mordfall efter en ofrivillig tjänstledighet träffar hon på Tom Lexler, en dörrknackande försäljare av städrobotar i tunnelnivåerna. Han visar sig ha oväntat stora kunskaper om det gamla Stockholm via gamla arkiv och det fascinerande Everview. May övertalar honom att samarbeta för att lösa mordfallet och tillsammans upptäcker de saker om både mordet och Stockholm som visar sig leda mycket längre än de någonsin hade trott.”
I Algblomning introduceras vi till den förunderliga värld där Tom och May lever. De kommer från olika klasser och möts tillfälligtvis på grund av ett dödsfall som May utreder. Tom är historiker, fast egentligen dammsugarförsäljare, men är intresserad av världen som den en gång var. Han lever mestadels under jord och hans nöje är att ta in på Everview hotell där man kan återskapa svunna miljöer. En kväll tillbringar han i Venedig på 1990-talet, en annan i Paris på 1800-talet. När skaparen till Everview hittas mördad börjar en jakt som leder Tom och May in i en parallell värld.
Värmevåg
”Värmevåg är den andra fristående delen i den dystopiska thrillerserien Stockholm 2300 som inleddes med romanen Algblomning. May Born, kriminalinspektör med speciella mentala förmågor, får återigen utreda både mordfall och attentat. Tom Lexler, självlärd historiker, återvänder till hennes sida med sina unika kunskaper om den urgamla huvudstaden.
Stockholm är en gigantisk fästning som skyddat generationer av överlevande efter supernovablixten då ozonlagret utraderades. Solen ger nu mer död än liv. Staden har återhämtat sig, mat fås från alger och ny teknik inger hopp, men ojämlikheten mellan överjordens rika och underjordens fattiga skapar missnöje. I det senaste valet tog ett populistiskt parti plats i Stadshustornet.En journalist söker upp May för att få hjälp att avslöja en sekt som vill slänga ut inflyttade med våld och ta över stadsstyret. Tom får kontakt med hologramvärlden Everviews skapare, vilken visar sig ha stor makt över stadens skeenden. Samtidigt är byborna i den solsvedda ödemarken trötta på att inte få tillräcklig hjälp och skickar därför en gerillastyrka mot staden …”
Ur Värmevåg
Gerillagrupp intar Stockholm
I Värmevåg möter vi återigen Tom och May. Tom har börjat sitt nya jobb på Stadsarkivet där han får utlopp för sin historiekännedom. De dagliga rutinerna bryts när en gerillagrupp från en by i ödemarken tar sig in i Stockholm för att ta över makten. Gruppen vill ta över för att få till stånd mer bistånd till sin by. Det visar sig att gruppmedlemmarna har olika mål och ideal och den som hjälper dem in i staden, har också en egen agenda.
Algblomning och Värmevåg är spännande läsning
Det är spännande läsning, speciellt i Värmevåg. I Algblomning får vi en bra beskrivning och idé om hur staden är uppbygd och hur livet är för invånarna. Vi blir även introducerade till huvudpersonerna som är väl karakteriserade. I Värmevåg blir det dramatiskt och spännande och flera grupper är involverade i vad som händer. Handlingen drivs framåt på ett säkert sätt och Rosendahl för oss med säker hand genom den dystorpiska värld han skapat i de båda böckerna Algblomning och Värmevåg.
Sten Rosendahls tekniska kunskaper är imponerande i beskrivandet av världen i sig och hur den fungerar. Vi får en inblick i hur det kan bli i framtiden, både på gott och ont. Fina beskrivningar av hur världen ser ut, hur det är för människorna att leva där. Samtidigt, som alltid med dystopiska skildningar, ger den en känsla av ångest över att folk ska behöva leva så. Jag undrar ibland varför dystopiska skildringar alltid är så negativa. Har vi generellt ingen tilltro till vår framtida värld?
Slutar med en cliffhanger
Värmevåg slutar med en cliffhanger och jag ser fram emot att läsa den avslutande delen av denna spännande trilogi. De två första delarna är Algblomning och Värmevåg.
Inläggen i bokbloggen Kazuo Ishiguro skriver om människovärde, Linnés arvinge och Barkhes döttrar del 1.