Skriv en påskdikt är en skrivövningar där du får träna på att dikta till ett förutbestämt tema.
Skrivövningar
Skrivtips och övningar för nybörjare
Skrivtips och övningar för nybörjare som vill skriva skönlitterärt. Här nedan har jag listat länkar som kan hjälpa dig att komma igång eller som har kommit en bit på vägen.
Rytmen och tempo i en text
Rytmen och tempo i en text är ett skrivtips med två skrivövningar. Jag tjatar ofta på mina kursdeltagare att de ska korta ner meningarna, dela upp dem i flera och varva långa och korta.
Skriva en krönika
Skriva en krönika är ett skrivtips för dig som vill skriva en personlig text som argumenterar för din åsikt. Idag har varje tidning och många andra medier en eller flera krönikörer. En del skriver egentligen kåserier då de enbart vill underhålla vilket är kåsörens främsta uppgift. Politiska redaktörer skriver krönikor där de skriver personligt om dagsaktuell politik och argumenterar för sin egen eller mediets åsikt. Många krönikörer blandar, ibland skriver de krönikor och andra gånger kåserier. En krönika behöver inte vara skriven utan kan läsas högt i radio, teve, poddar osv.
Skriva kåseri
Skriva kåseri är ett skrivtips för alla som vill testa på att skriva underhållande. För det är kåseriets uppgift, att roa. Många av de som idag kallas krönikörer är egentligen kåsörer. Krönikor i tidningar och på webben är inte vad som menas med en krönika. Nej, det är korta texter som ska liva upp läsarnas vardag. Med andra ord, kåserier.
Läs dina dikter högt
Läs dina dikter högt är ett av mina främsta och vanligaste råd när det gäller att skriva dikt. Varför? Jo, du hör rytmen, var den stannar upp och vad som låter falskt. Tycker du det är svårt att höra dig till vad som behöver ändras så blir det bättre ju mer du övar. För det här gehöret är något de flesta kan öva upp.