2 X Patrick Modiano. Författaren är en av få Nobelpristagare som är relativt lättillgängliga för oss vanliga läsare. Han skriver poetiskt om människor och miljöer, ofta i Paris.
Innehåll
Många av hans böcker handlar om sökandet efter sin egen historia. Minnen som förbleknar och behöver näring för att komma upp till ytan. Han placerar sina karaktärer i en bekant miljö, men lyckas få miljön att blekna i en diffus, skuggvärld där man som läsare ofta undrar i vilken tidsepok vi befinner oss i.
2 X Patrick Modiano=”De yttre boulevarderna” och ”De dunkla butikernas gata”
I min bokhylla har jag två av hans lite äldre böcker. ”De yttre boulevarderna” från 1972 (översättning av Anne-Marie Edéus, 1974/2014 på svenska) och ”De dunkla butikernas gata” från 1978 (samma översättare 1980/2014 på svenska) som jag precis läst. Tidigare har jag läst ”Nätternas gräs” från 2012.
De yttre boulevarderna
I ”De yttre boulevarderna” möter vi en ung, föräldralös man som kallar sig Serge Alexander. När Serge är 17 år gammal dyker fadern plötsligt upp och tar hand om honom. Redan då håller fadern på med skumraskaffärer och drar in sonen i dem. Tills en dag då fadern försöker knuffa sonen framför ett tåg. Försöket misslyckas och Serge överlever, men de två träffas inte mer.
Serge är nu tio år äldre och söker sanningen om sin far. I utkanten av Fontainebleauskogen bor ett gäng ljusskygga individer, varav hans far är en av dem. Han lyckas nästla sig in i gruppen utan att hans far känner igen honom. Ju mer han lyckas tränga in i gruppens värld och matas med information från då och nu, ju svårare är det för honom att greppa vem fadern egentligen är. Varför befinner han sig i denna grupp som verkar se ner på honom? Händelserna utspelar sig under ockupationstiden och underliggande finner vi frågor om samarbete och svek.
Författarens karaktärer är inte alltid tillförlitliga, inte alla frågor får svar och ofta är slutet inte alltid lyckligt. Patrick Modianos skicklighet ligger i beskrivningen av karaktärer och miljö. De är fantastiska och han för oss mitt in i historien, eller gruppen i detta fall, och vi känner oss närvarande.
De dunkla butikernas gata
”De dunkla butikernas gata” är definitivt min favorit. Guy Roland är privatdetektiv. Han plågas av minnesförlust efter en olycka femton år tidigare. När hans chef beslutar sig för att lägga ner detektivbyrån tar Roland tag i sitt förflutna. Med de få upplysningar han har söker han sig bakåt i tiden för att försöka finna sin identitet.
Det är en spännande resa han tar oss på. Ett foto där han själv finns med i yngre upplaga, tror han i alla fall, lyckas han hitta information. Spåren leder honom till en Pedro McEvoy, som arbetade på dominikanska legationen i Paris. McEvoys ganska exotiska vänner är mannekängen Denise Coudreuse, den engelske jockeyn André Wildmer, ryska balettdansösen Gay Orlóff och andra existenser i förskingringen under ockupationsåren i Paris.
Ju mer information Roland får om McEvoy, ju mer tycker han sig komma ihåg från sitt tidigare liv. Men är det verkligen så, eller börjar han anta McEvoys karaktär?
Den här romanen är lite av en detektivroman och jag fann den spännande. Man väntar på slutet och undrar om Roland äntligen ska få veta vem han är. Liksom i romanen ovan, kan vi känna att Roland kanske inte är helt tillförlitlig. Får vi svar på våra frågor? Eftersom det är Modiano som skriver så kan man inte vara helt säker.
Läs också bokblogginlägget Tiggaren, Orden som formade Sverige, Algblomning och Värmevåg , Handbok för språkpoliser, Bränn alla mina brev, Vi möts på museet, En historia om läsning, Kidnappningen: en släktberättelse och Juliette – kvinnan som läste på metron.