Playground av Lars Kepler

Playground av Lars Kepler

Uppdaterad 19 mars 2022

Playground av Lars Kepler med Angela Kovacs som uppläsare. För er som har följt Joona Linna vill jag tala om att detta inte är en av de böckerna. Det här är något helt annat. Verkligen. Inte en polis så långt örat når.

Jag var inte särskilt nyfiken på den här boken. Men så lyssnade jag på Storytelpodden där Keplers intervjuades och berättade om hur idén uppstod. Boken bygger på urgamla traditioner och berättelser om dödsriket dit man kommer för att skeppas över floden (Styx). I det här fallet utgörs dödsriket av en kinesisk hamnstad som kontrolleras av våldsamma triader.

Psykotisk

Jasmin Pascal-Anderson är en före detta militär som skadades svårt vid ett uppdrag i Kosovo. Hennes hjärta stannade i fyrtio sekunder och under den perioden vistades hon i hamnstaden. När hon kommer tillbaka vill hon berätta om sina upplevelser. Alla förklarar det med den panik som uppstår i hjärnan vid syrebrist till följd av hjärtstopp. Ett oräkneligt antal synapser och signaler. Hon vill inte släppa det och blir till slut tvångsintagen då hon anses vara psykotisk.

En tävling på liv och död

Vid en bilolycka flera år senare stannar hennes hjärta än en gång och hon befinner sig åter igen i Hamnstaden. När hon återvänder till livet får hon veta att hennes son Dante skadades svårt i bilolyckan. Hans hjärta behöver stannas för att de ska kunna laga det. Jasmine får panik för hon inser att han inte kommer att kunna klara sig själv i Hamnstaden eller hitta tillbaka till livet. Hon får hjälp att framkalla ett hjärtstopp och kommer fram till Hamnstaden samtidigt som Dante. Triaden är ute efter det visum som alla nyanlända får. Det som är nödvändigt för att kunna ta sig tillbaka till livet. De lurar till sig Dantes visum. För att få tillbaka det blir Jasmine och Dante tvungna att tävla på Lekplatsen (Playground). En tävling på liv och död.

Fint språk och otroliga driv i Playground 

Lars Kepler har samma fina språk och otroliga driv i berättandet som i sina tidigare kriminalthrillers. Boken är bra, men det blir för mycket déja vu från Hungerspelen. Tävling på liv och död, inga regler, en massa döda och en publik som hetsar.

Nära-döden-upplevelser

Det finns ingen som kan bevisa att man inte hamnar i ett dödsrike. En Hamnstad när man dör vare sig man har en chans att ta sig tillbaka till livet eller inte. Det finns många berättelser av nära-döden-upplevelser som vetenskapen gärna förklarar med just det som händer med hjärnan vid syrebrist till följd av hjärtstopp. Det är inte bara Jasmin som får gå i terapi, får en psykosdiagnos och medicinsk behandling. Människan har alltid varit och lär alltid förbli rädd för det som ligger utanför de vanliga referensramarna. Fast det är inte det samma som att dödsriket inte finns. Jag fascineras av den här möjligheten på samma sätt som jag fascineras av fjärilseffekten och strängteorin – det svindlar.

© Ewa Sundbäck
ewa.sundback.se

Läs också Tiggaren, Silvervägen och Fjärilseffekten.

Playground av Lars Kepler är ett inlägg i bokbloggen.

Mer i bokbloggen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen