Pirater och vulkanutbrott på Island

Pirater och vulkanutbrott på Island av Kim M. Kimselius

Pirater och vulkanutbrott på Island av Kim M. Kimselius. Författaren har skrivit över femtio böcker, både för Young Adults (YA) och vuxna. Dessutom sex böcker (tillsammans med andra författare) om skrivandets ädla konst. Jag fick i min hand hennes senaste bok i serien om Ramona och Theo, ”Pirater och vulkanutbrott på Island”.

Reser i tiden

Ramona och Theo reser i tiden. Ofta till platser där katastrofer av olika slag äger rum. De kan inte bestämma när, hur och vart de reser, utan hamnar av ödets nyck där de behövs bäst. När de inser att de hamnat på Island 1627 så undrar de förstås varför. Snart blir de varse att tre piratskepp har ankrat i hamnen utanför Hemön, söder om Island. Piraterna skövlar och tar med sig islänningarna som slavar och för dem till Algeriet. Till och med Ramona och Theo blir tillfångatagna.

Målande bilder i Pirater och vulkanutbrott på Island

Av denna sanna historia skapar Kim M. Kimselius en spännande berättelse om en dramatisk tid. Vi får följa skeppen tillbaka Algeriet och slavmarknaden. En annorlunda kultur som Kimselius beskriver med målande bilder. Det känns så levande att man nästan tror att man är där. Man känner doften av kryddorna på marknaden och ser människorna framför sig.

Påläst

Kimselius är påläst och kan sin historia. Böckerna är fulla av historiska händelser och människor och man lär sig alltid någonting nytt. Hennes protagonister är Ramona och Theo, ett par ungdomar i 15-16-årsåldern. Deras kunskap om vår tid, hjälper dem att lösa konflikter i en svunnen tid. Det är ett utmärkt koncept för att intressera unga människor för historia och äventyr.

Realismen gör böckerna trovärdiga

Författaren skyr ej heller svåra situationer och beslut. Hon berättar om många av livets svåra händelser på ett sätt som gör att ungdomar kan ta till sig dem. Det skönmålas inte, det finns en realism i böckerna som gör dem trovärdiga. Det är spänning och äventyr från första till sista sidan.

© Lisbeth Ekelöf

Läs också Att skriva med glädje, Att skriva med glädje och Vi möts på museet.

Fler inlägg i bokbloggen 

Pirater och vulkanutbrott är ett inlägg i bokbloggen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest

Share This
Scroll to Top