Om tyranni och övervakning

Om tyranni och övervakning

Om tyranni och övervakning handlar två tunna böcker jag läser parallellt på tåget. Jag har varit och hälsat på mina föräldrar några snöiga dagar. På tåget hem läser jag Julian Barnes roman Tidens larm, som handlar om kompositören Dmitrij Sjostakovitjs nervslitande liv som uppburen tonsättare i Sovjetunionen under Stalin. Det var en balansgång där det gällde att i musiken gestalta de känslor som makten påbjöd för ögonblicket, och snabbt ta avstånd från sitt arbete när man måste.

Parallellt läser jag Yaleprofessorn Timothy Snyders lilla bok Om tyranni, som resonerar kring hur allt fler länder förefaller vara på väg mot den typen av totalitärt samhälle, och ger oss ett program i tjugo punkter för hur vi ska agera för att göra motstånd där vi kan.

LIVET DÅ OCH NU

Vi har fördelar mot människorna på 1930-talet i att vi vet hur det gick den gången, resonerar Snyder. Vi försvårar dock vår situation genom att vi själva bjuder in till övervakning av oss. Vi delar fritt med oss av våra tankar på internet, vi gör offentligt var vi befinner oss och med vem, och det leder till självcensur av ett slag som i George Orwells klassiker 1984.

I Barnes roman sover Sjostakovitj ute vid hissen, i den mån han alls sover. Det gör han för att säkerhetstjänsten inte ska väcka hans fru och barn när de kommer för att hämta honom till förhör. Han är övertygad, på goda grunder, att det bara är en fråga om tid. Han saknar förmågan att på förhand avgöra hur hans musik kommer att tas emot av den lynnige diktatorn Stalin och hans män. När han sitter ute vid hissen hela natten har han resignerat. Och han komponerar inte.

LÄSTIPS FRÅN OCH OM DIKTATURER

Snyder är generös med lästips från författare och filosofer som genomlevde de nazistiska, fascistiska och kommunistiska diktaturerna: Victor Klemperer, Hannah Arendt, Czeslaw Milosz, Václav Havel för att nämna några. Han har även förslag på romaner som han menar kan skydda mot totalitarism. Några exempel är Dostojevskijs Bröderna Karamazov och Philip Roths Konspirationen mot Amerika, som utspelar sig i ett alternativt USA där nazisten Charles Lindbergh fått makten, och USA lierar sig med Hitler.

Det är inte långsökt att tänka sig att Snyder i en eventuell nästa upplaga skulle kunna rekommendera Barnes bok. De kompletterar varandra alldeles utmärkt. Barnes gestaltar repressionen och självcensuren hos Homo sovieticus – sovjetmänniskan – alldeles utmärkt. Och då var ändå Sjostakovitj en uppburen profil i sitt samhälle. Kanske är det den svåraste och mest påpassade positionen.

Om tyranni och övervakning idag

I västvärlden, 2017, kan miljoner mejl sökas igenom med en knapptryckning. Jag brukade ”brevväxla” på mejlen med en vän som oroade sig för övervakning. Jag brukade tänka: ”Vem bryr sig om två medelålders kvinnor som klagar över sina sjukdomar?” Men det finns inget sätt att avgöra vart politiken är på väg. Vi trodde att vi var säkra, att vi hade lärt oss av historien hur snabbt friheten kan förloras, och att fri- och rättigheter var vunna för alltid. Vi kanske var naiva. Vi hade kanske fel.

© Cathrin Monell

ps. Har du läst böckerna om tyranni och övervakning? Dela gärna med dig av dina synpunkter i en kommentar.

Läs också Det var jag som kom hem till dig, Kazuo Ishiguro skriver om människovärde och Anteckningar.


Fler inlägg i bokbloggen

Om tyranni och övervakning är ett inlägg i bokbloggen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest

Share This
Scroll to Top