Hoppa till innehåll

Juliette – kvinnan som läste på metron 

  Juliette - kvinnan som läste på metron av Christine Féret-Fleury.

  Juliette – kvinnan som läste på metron av Christine Féret-Fleury. Jag har läst en ny fransk bok om Juliette som läser på metron på väg till sitt arbete. Hon betraktar de andra passagerarna för att se vad de läser. En dam är samlare av förstautgåvor, en student läser matematikböcker, en ung kvinna läsa alltid samma bok och börjar gråta på sidan 247. Juliette försöker föreställa sig deras liv utifrån de böcker de läser. Det hjälper henne att lysa upp sin egen trista tillvaro.

  Annorlunda bokhandel

  En dag bestämmer hon sig för att stiga av tunnelbanan vid en tidigare station. Hon kryssar sig fram mellan smågator på väg till jobbet när hon plötsligt hamnar framför en annorlunda bokhandel.

  ”… och så föll hennes blick på en hög, rostig metallport som stod på glänt med hjälp av en bok – en bok.
  På porten satt en emaljskylt med höga blå bokstäver, precis som i en film om krigsåren, tänkte hon för sig själv, och på den stod Böcker utan gränser.”

  ur Juliette – kvinnan som läste på metron

  Kan böcker hjälpa dig?

  Böcker

  Mötet med människorna i denna annorlunda bokaffär leder hennes liv i en helt annan riktning. Det är en bok som tittar på hur våra liv ser ut idag och vad vi gör, eller inte gör, av dem. Inte en helt lättillgänglig bok. Mening och syfte får läsas mellan raderna och är mycket upp till läsarens tolkning. Kan böcker hjälpa dig att ändra rutinerna i ditt liv? Kan dom inspirera dig till att hitta en ny mening med livet? Eller hjälper dom dig bara att hitta en del ljuspunkter i det liv du lever?

  Vad tycker du om Juliette – kvinnan som läste på metron ?

  Metro

  Jag tror det är några av de frågor som Christine Féret-Fleury ställer och vill förmedla med den här boken. Att hitta något när tillvaron blir rutin och kanske tråkig. En bok som kan läsas jämsides med alla de handböcker som numera utkommer om hur man kan förändra sitt liv. Vi som läser, ja, jag tror att vi kan säga att böcker är inspirerande ur många olika aspekter. Vad tycker du?

  © Lisbeth Ekelöf

  Läs också

  Bokblogg

  Bokblogginläggen Vi möts på museet , 2 x Patrick Modiano och En historia om läsning.

  Fler inlägg i bokbloggen 

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  SkrivarSidan
  ×