Hoppa till innehåll

Vill du verkligen skriva?

  Vill du verkligen skriva?

  Vill du verkligen skriva? Skriv om det är det du vill använda din tid till. Vill du skriva alla varma och kalla dagar, på mörka morgnar, grillkvällarna med vännerna och medan resten av familjen kollar serier på TV. Vad gör du helst av allt vill på din ledighet? Här kan du ta reda på om skriva är det det du vill och ska.

  Övning 1: Varför vill du skriva?

  Var nu ärlig mot dig själv och öppna ett dokument där du skriver en sida om varför du vill skriva.

  Hinder

  Jag stöter på många som säger att de inte vill något hellre än att börja skriva. Att de ska göra det när de får tid, semester, när barnen blivit stora, när de blir pensionärer o.s.v. Men just nu kan de inte för jobbet, familjen eller andra intressen som tar all deras tid. Känner du igen dig?

  Övning 2: Vad hindrar dig från att skriva?

  Skrivövning

  Öppna ett nytt dokument och skriv en sida om vad som hindrar dig från att skriva.

  Har du något att berätta?

  För att skriva måste du har något att berätta. Många jag möter i olika sammanhang personer som berättar att de vill skriva om sitt liv. Att de har så livlig fantasi att de har massor att skriva om. 

  Vad i ditt liv kan vara intressant för andra att läsa om? Räcker din fantasi till att skriva en synopsis för en novell eller en roman?

  Övning 3: Skriv en synopsis

  Öppna ett nytt dokument och skriv en synopsis på högst en sida.

  Vill du verkligen skriva? Fler frågor.

  Nu bör du veta om skriva är verkligen det du vill och ska göra. Om inte, här är ytterligare frågor som kan hjälpa dig att bestämma dig: 

  Övning 4: Svara ja eller nej på följande frågor

  Har du gjort övningarna med glädje? 

  Kändes en sida kort? 

  Ser du fram mot att gå från synopsis till att skriva ner din berättelse? 

  Känns det som att du offrar något när du tänker dig att du väljer att skriva istället för att bada med barnen, grilla med vännerna eller avstå från att följa dina favoritserier? 

  Kanske ska du göra något annat

  Svarade du ja på sista frågan är det kanske något annat du ska göra i sommar.

  Skriva tar mycket tid men glöm inte träningen

  Tjej joggar

  Skrivandet tar mycket tid. Betydligt mer än många nybörjare kan föreställa sig. Det innebär att du ofta måste välja bort något för att ge dig själv skrivtid. Något du inte bör välja bort kondition- och styrketräning. Att skriva betyder att du sitter mycket och behöver röra på dig. Långa promenader, jogging, cykling och t.ex. cyklande ger dig tid att tänka på ditt skrivande. Själv får jag ofta bra idéer när jag tränar. Har du mobilen med dig kan du prata in det som du vill spara.

  Vill du verkligen skriva?

  Jag hoppas att du vet svaret på det nu. Behöver du mer hjälp att komma igång kan du gå en skrivarkurs. Lycka till!

  © Iréne S Räisänen

  Läs också

  Meddelandet Vad ska jag skriva om? och titta på min videor Kom igång och skriv del 1, Kom igång och skriv del 2, Fastna inte på första meningen och Skriv bara skriv.

  Fler krönikor och skrivövningar

  Iréne Svensson Räisänen

  Iréne Svensson Räisänen
  webbansvarig

  Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


  Vill du verkligen skriva? är en krönika med skrivövningar.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  SkrivarSidan
  ×