En historia om läsning av Alberto Manguel hittade jag vid ett besök på mitt närbibliotek. Tyckte att den måste vara ett måste för någon som älskar att läsa. Manguel är argentinare, men växte upp runt om i världen med sina diplomatföräldrar.
Från tidig ålder förälskade han sig i böcker och deras värld. Han har läst allt och lite till. Boken utstrålar hans kärlek till böcker och han tar oss på en resa genom historien för att finna ut hur, var och vem som läste.
Deklamerade
Det börjar vid den tid då det inte fanns något skriftspråk utan speciella berättare lärde in berättelserna och deklamerade dem högt för en publik. En tid där de som kunde läsa och skriva var priviligierade i samhället. En tid, närmare vår tid när böckerna blev mer lättillgängliga och inte bara något för ett fåtal lärda.
Läsarens makt
Nästa del tillägnas läsarens maktbefogenheter. Från början när bara några utvalda kunde läsa till personer som kunde läsa framtiden. Den symboliske läsaren och läsaren inom väggar och murar. Bokstölder! Ja, det fanns en del personer som var fanatiska samlare av böcker och till och med stal från både museum och bibliotek.
Så är det författarnas och översättarnas läsning. Här finns en mycket intressant del om Rainer Maria Rilke och hans översättning av 1500-talspoeten Louise Labé. En del täcker förbjuden läsning, där, genom historien, böcker har blivit ett sådant hot mot de styrande att de brändes.
Läsning ändrar sinnet
Det går en röd tråd genom histories tro på att läsningen ändrade folks sinne. De blir påverkade av vad de läser och styrande måste därför kontrollera vad som kommer ut på marknaden. Bokcensur har varit vanlig. Kontrollen var lättare förr i tiden när böckerna var handgjorda.
I och med Gutenbergs uppfinning av tryckpressen spreds böckerna snabbare och i högre upplagor. Manguel citerar ett brev från en Enea Silvio Piccolomini som den 12 mars 1455 skriver till kardinalen av Carvajal.
”Jag såg inga fullständiga biblar men jag såg ett antal små femsidiga häften av flera av Bibelns böcker med mycket tydliga och prydliga bokstäver och helt felfria, som Ers Eminens skulle ha kunnat läsa utan ansträngning och utan glasögon. …Om jag känt till era önskemål skulle jag förvisso ha köpt ett exemplar. Flera femsidiga häften har sänts till kejsaren själv. Jag skall göra mitt bästa för att få en av dessa Biblar levererad för försäljning och köpa ett exemplar åt er. Men jag frukar att det är omöjligt, både på grund av avståndet och på grund av att det lär finnas kunder som är redo att köpa dem redan innan de är färdiga.”
ur En historia om läsning
Imponerande forskning
Manguels forskning om bokens historia är imponerande och han tar oss igenom läsningens alla vinklar och vrår. Små detaljer som när glasögonen introducerades och hur svårt det var för skrivare att arbeta med att kopiera böcker. Det finns till och med en del om hur man byggde speciella stolar för att läsa och studera. Kafka sa till en vän: ”Man läser för att ställa frågor.” Efter att ha läst ”En historia om läsning” om läsandets ädla konst så är de flesta frågor besvarade. I alla fall inom detta område.
Bokblogginläggen Tychonium – upptäckten, Vi möts på museet, Gutenberggalaxens nova och Pirater och vulkanutbrott på Island.