Hoppa till innehåll

Tjuvlyssna och skriv dialog

Tjuvlyssna och skriv dialog

Tjuvlyssna och skriv dialog är en skrivövning för att träna på hur du inte ska och ska skriva hur människor talar. Åker du kollektivt, sitter på café eller står i en kö? Lyssna på hur människor pratar med varandra.

Oftast går det inte att skriva exakt som vi människor pratar. Nej, det skulle bli för upphackat och fullt av utvikningar. Om det inte är det du är ute efter förstått. OBS! Tänk på att dialog inte består av enbart repliker staplade på varandra. Personerna ska också reagera på det som sägs, tänka och agera.

Tjuvlyssna och skriv dialog, övning:

Lyssna av ett samtal och skriv ner vad som sägs. Gör sedan om det till skriven dialog dvs. du lägger till hur personerna reagerar på det som sägs, inre dialog i form av tankar och yttre handling dvs. hur personerna agerar som får handlingen framåt. Högst 2 000 tecken inklusive mellanslag.

Dela med dig

Dela

Dela gärna med dig av ditt övande i en kommentar. Blir det lång räcker det med ett utdrag.

© Iréne S Räisänen

Läs också

Dialog, 5 tips för att skriva bättre dialog och gör övningarna Dialog utan anföringstecken, Dialog med kontroversiellt ämne, Konflikt genom dialog, Skriv dialog om ett oväntat möte och se videon Dialog skrivtips och övning.

Fler skrivövningar

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


2 kommentarer till “Tjuvlyssna och skriv dialog”

  1. Jag älskar att lyssna på människor. Det vill säga – de flesta människor. Men jag går så djupt in i samtalet att jag inte kan hålla distans och tänka att jag ska – liksom – använda mig av det som hörs. Så ja, jag är urdålig på dialoger…Och ibland kan jag tycka att dramer är så tråkiga att läsa just för att de bara består av dialoger. Det är nåt jag helt enkelt inte får korn på…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×