Versmåttet senryu

Versmåttet senryu är del 2 i serien ”Versmått” med korta skrivtips på YouTube. Shorts är YouTubes kortformat och som är anpassat för mobilen. De går lika bra att se i datorn eller på surfplattan.

SkrivarSidan behöver ditt stöd

Vill du skänka en slant, mins 30 kr eller valfritt belopp, till SkrivarSidans underhåll gör du det genom att
Swishar till 123 540 62 85
Bankgironr 743-0804
Via Paypal till irene@poeten.se
Via Stripe kan du använda ditt kort, Apple Pay och Google Pay och skänka 30 kr: https://buy.stripe.com/eVa3eUdQc44L4JGbIP

AI om versmått

Versmått är ett begrepp inom poesi som hänvisar till det organisatoriska mönstret av stavelser och betoningar i en vers. Det är den strukturella arrangemanget av ljudmässiga element som bildar en dikt. Versmåttet kan variera avsevärt mellan olika dikter och dikter från olika kulturer.

I många kulturer och poesitraditioner finns det olika typer av versmått som används för att skapa varierande rytmiska och klangliga effekter. Exempel på versmått inkluderar antalet stavelser per rad, antalet betonade och obetonade stavelser, rimflätning och metrisk struktur.

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

Versmåttet senryu är gjord för YouTube shorts

YouTube

Du har väl inte missat min YouTube-kanal Min plats bland orden? Där lägger jag upp skrivtips, annat som rör skrivandet och mina diktvideor. Prenumerera på kanalen så missar du inte nästa video.

© Iréne S Räisänen

Tittar på video

Titta också på videornaVersmåttet haiku, Versmåttet tanka, Vad är skillnaden på haiku och senryu?, Skriv bara skriv, Vill du verkligen skriva?, Fastna inte på första meningen, Skriv dåligt för att skriva bra och Korrekturläs rätt.

Fler skrivtips

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×