Vad är skillnaden på haiku och senryu?

Vad är skillnaden på haiku och senryu? En video med ett skivtips till dig som skriver och/eller läser poesi. Många känner igen det japanska versmåttet haiku men dess tvilling senryu är inte lika känd. Här får du veta likheterna och skillnaderna mellan versmåttet. Jag läser också min senryu Replik och haiku Innan frosten.

Vad är skillnaden på haiku och senryu?

Videon är gjort för YouTube.

Du har väl inte missat min nya YouTube-kanal Min plats bland orden?

ps. Jo, jag vet att haiku uttalas med kort u. Kanske är mitt uttal dialekt, hur som helst så har jag alltid uttalat det med långt u. Ska försöka bättra mig.

© Iréne S Räisänen

Fler meddelanden

 

Vad är skillnaden på haiku och senryu? är en YouTube-video

4 tankar på “Vad är skillnaden på haiku och senryu?”

 1. Kände inte till senryu. Kul att få veta. Jag ser ofta haikus utan årstidsmarkeringar. Antar att reglerna har luckrats upp. Har t.o.m. sett haikus med annat antal stavelser eller fler rader. Jag, som kanske är lite fyrkantig, undrar varför man väljer att kalla det haiku om inte följer 5,7,5 eller radantal. Då kan man väl lika gärna bara kalla det en dikt?

  Svara
  • Jo, det kan man tycka. Fast egentligen ska en haiku bestå av japanska onji, ljud. Det finns i svenska språket ingen motsvarighet, det närmaste vi kommer är stavelser men inte helt och fullt. Just för att det är svårt att överföra reglerna för en haiku till andra språk så har vi i Sverige, och i många andra länder, sagt att en haiku ska bestå av tre rader. Fast det behöver den enligt de japanska reglerna inte göra, den kan bestå av en rad eller fler än tre. Viktigast är årstidsmarkeringen, onji och vändningen.

   Själv gillar jag utmaningen i att hålla mig till tre rader och stavelserna 5, 7, 5. Fast det händer någon enstaka gång att jag använder en extra stavelse.

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest

Share This