Hoppa till innehåll

Versmåttet haiku

  Versmåttet haiku

  Versmåttet haiku är del 1 i serien ”Versmått” med korta skrivtips på YouTube. Shorts är YouTubes kortformat och som är anpassat för mobilen. Fast de går lika bra att se i datorn eller på surfplattan.

  SkrivarSidan behöver ditt stöd

  Vill du skänka en slant, mins 30 kr eller valfritt belopp, till SkrivarSidans underhåll gör du det genom att
  Swishar till 123 540 62 85
  Bankgironr 743-0804
  Via Paypal till irene@poeten.se
  Via Stripe kan du använda ditt kort, Apple Pay och Google Pay och skänka 30 kr: https://buy.stripe.com/eVa3eUdQc44L4JGbIP

  AI om versmått

  Versmått är ett begrepp inom poesin som refererar till den strukturerade rytmiska mönstret i en vers. Det bestäms av antalet stavelser i en rad och betoningen av dessa stavelser, det vill säga om de är tunga (betonade) eller lätta (obetonade). Traditionella versmått, som till exempel den klassiska antikens hexameter och pentameter, används ofta inom poesin för att skapa en musikalitet och ett flyt i språket.

  Olika språk och litterära traditioner har utvecklat egna versmått. I svenskan finns till exempel bundna former som blankvers, som är obetonad jamb med fem fötter och ofta utan rim. Ett annat exempel är knittel, som är en enkel versform med varierande antal stavelser och som oftast rimmar.

  I det moderna skrivandet överlappar dessa formella strukturer med friare versformer, där poeten kan välja att följa eller bryta mot traditionella metriska regler.

  ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

  Versmåttet haiku är gjord för YouTube shorts

  YouTube

  Du har väl inte missat min YouTube-kanal Min plats bland orden? Där lägger jag upp skrivtips, annat som rör skrivandet och mina diktvideor. Prenumerera på kanalen så missar du inte nästa video.

  © Iréne S Räisänen

  Titta på video

  Titta också på Versmåttet senryu, Vad är skillnaden på haiku och senryu?, Versmåttet tanka, Skriv bara skriv, Vill du verkligen skriva?, Fastna inte på första meningen, Skriv dåligt för att skriva bra , Korrekturläs rätt och gör övningen Skriv en julhaiku.

  Fler skrivtips

  Iréne Svensson Räisänen

  Iréne Svensson Räisänen
  webbansvarig

  Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  SkrivarSidan
  ×