För att skriva måste du ha något att berätta

För att skriva måste du ha något att berätta. Det finns många olika utgångspunkter för att skriva. Att vara författare. En vill bevisa för sig själv att hen kan. En annan vill bli känd. En tredje tycker det är roligt att skriva. Vilken är din?

Min utgångspunkt när det gäller mitt skönlitterära skrivande är att jag har något att berätta. Jag har teman och konflikter som jag vill skriva om. Mitt huvud är fullt av människor jag vill befolka mina texter med. Miljöer, nej det kan jag inte påstå att jag samlat på mig. Trots att jag anser mig vara berest har jag hittills aldrig fått en idé att jag ska skriva om Kairo, St.Peterburg eller Florens. Men du kanske bär på en berättelse som bygger på en plats du vill skriva om.

Drivkraft

Kanske tillhör du dem som vill skriva men inte vet om vad. Du har ingen berättelse som kräver att du skriver den. Är det kört då? Ska du ge upp din dröm om att skriva? Jag höll nästan på att svara ja. För jag, och många med mig anser, att det viktigaste för en blivande författare är att hen har något att berätta. Självklart går det att leta fram berättelser ur ditt eget inre, hos människor runt omkring dig eller i något du läser, ser på film o.s.v.

För att skriva måste du ha något att berätta. OK?

Jag har läst alltför många manus där författaren kan skriva men inte har något att berätta. Där hen sitter på ett café eller krogen och iakttar sin omgivning och känner sig misslyckad som författare och människa. Det blir sällan bra litteratur. Bra litteratur kommer ur ett behov, en orättvisa, en lust, en glädje, en sorg, en ilska, revansch, rädsla, kärlek, hat m.m.

Tre råd till en blivande författare
  1. För att skriva måste du ha något att berätta.
  2. Skriv, redigera och skriv om igen.
  3. Läs, läs och läs.

© Iréne S Räisänen

För att skriva måste du ha något att berätta är ett skrivtips.

Fler skrivtips

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

webbansvarig

Drivit SkrivarSidan sedan 1999. Hon har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker och medverkar i 30-talet antologier. Har författarbloggen Min plats bland orden och Poetpodden.

7 tankar på “För att skriva måste du ha något att berätta”

  1. Jag skriver för att jag känner ett behov att utrycka mig. Och jag känner att jag har mycket att berätta om. Det åtskilligt som jag har upplevt under mina drygt sextio. Det är bara tiden som inte räcker till för allt jag vill skriva.

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest

Share This