Hoppa till innehåll

Skriva är mer än bara skrivandet

Skriva är mer än bara skrivandet

Skriva är mer än bara skrivandet är en krönika om att mina ord sökt sig nya vägar. Jag har skrivit berättelser, dikter, insändare, krönikor, debattinlägg, recensioner, noveller, kultur- och idrottsartiklar och blogginlägg sedan jag lärde mig skriva.

Min första text, en dikt om en katt, fick jag publicerad som åttaåring. Och fortfarande skriver jag dagligen. Numera får orden mig också att göra diktbilder och diktvideos.

Bilder och musik nästan lika viktiga som orden

Fotograf, konstnär eller musiker är jag inte. Trots det inspireras jag ofta av bilder, konst liksom musik. När jag skriver som bäst är öron fyllda av klassisk musik, rock eller blues. Alltid på andra språk än svenska. Mina egna ord blir störda om jag lyssnar på svenska texter. Jag tror också att det är därför jag har svårt för att lyssna på ljudböcker. Ljudet stör min fantasi och författarna lyckas inte måla upp bilder i mitt huvud på samma sätt som när jag läser. 

Diktbilder

Instagram

Instagram är en värld av bilder och video. Det har satt fart på mitt bildskapande där orden också får plats, i diktbilder. Jag har sett att andra lägga upp text på enfärgad bakgrund. För mig är nöjet att hitta en bild som passar till just den dikt jag vill lägga upp.

Via Instagram når jag andra sociala medier som Facebook och Twitter.  Jag heter poetenirene om du vill följa mig där.

Tips 1:

Lampa i en pratbubbla

Testa att lägga upp dina texter på Instagram. Testa dig fram och se vilken form som passar dig bäst. Det finns många appar som du kan ha hjälp av t.ex. InShot, Over och PicsArt.

Diktvideo

Video har jag hållit på med från och till de senaste 13 åren. Jag fick en videokamera när jag fyllde 50 och den använde jag flitigt när vi reste utomlands. Tyvärr var det så klumpigt att föra över bilderna från mikroband till datorn att jag slutade göra det. Kameran ligger nu orörd sedan många år tillbaka.

Vid samma tid köpte jag en mobil med videokamera. Kvalitén blev hyfsa och det var lätt att föra över bilderna till datorn och redigera dem. Skakiga filmer som gör tittaren sjösjuk visade sig inte heller vara min grej.

Skriva är mer än bara skrivandet det är också YouTube

YouTube

Jag missade nästan helt de första vågorna när YouTube slog igenom. Influensers och vloggare fattade jag aldrig varför jag skulle följa. Det var inte förrän jag började podda år 2015 som jag insåg vilken guldgruva YouTube är. Allt jag behövde lära mig för att göra en podcast fanns där.

Ett tiotal video hade jag på måfå lagt upp under åren. Men så i augusti förra året drog jag igång kanalen Min plats bland orden. Där försöker jag lägga upp en ny video varje vecka. Det går så där. Trots allt är jag rätt nöjd med att jag hittills gjort runt 70 diktvideo och video med skrivtips.

Tips 2:

Tips

Kanske är video ett sätt för dig att nå ut med dina texter. Testa YouTube, Instagram, IGTV och/eller Facebook. Fungerar det inte är det ju bara att sluta.

Nya vägar för mina ord

Jag ber inte om ursäkt

När jag den 25 september 2020 släppte min diktsamling Jag ber inte om ursäkt är det jag som gjort omslag, inlaga och all layout. Ja, jag har gjort allt utom att trycka boken. Självklart kommer den också att komma som e-bok efter ett tag. Däremot kommer jag inte att läsa in den.

Hur gör du för att söka nya vägar för dina texter?

© Iréne S Räisänen

Min krönika Från tanke till text, skrivtipset Sätt upp mål för ditt skrivande och gör övningen Skriv en adventskrönika.

Fler krönikor 

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Skriva är mer än bara skrivandet är en krönika.

5 kommentarer till “Skriva är mer än bara skrivandet”

 1. Du har gjort mycket mer och vågat mer för att nå ut än jag. Jag är nog feg. Tipsen för att lägga ut texter på Instagram tackar jag för! Har inte hittat något bra själv. Ska prova dina förslag.

  Det svåra är hur man ska få folk att hitta till mina inlägg. En sak är förstås att själv vara aktiv på andras konton och kommentera. Genom det har jag fått några följare. Men mer? Hur är det med bloggande nu för tiden? Är det ute? Ingen idé att börja med det idag om man inte redan är känd bloggare?

 2. Jag tror att det gäller att hitta något som du själv tycker är roligt och orkar fortsätta med. För det tar tid och kräver mycket engagemang. Inte enbart i dina egna inlägg utan också andras. Själv tycker jag det tar för mycket tid från mitt skrivande…

  Bloggen ser jag som en bas att utgå från. Mycket av bloggandet har flyttat in i sociala medier och YouTube. Idag skulle jag nog inte starta en blogg utan börja vlogga.

  1. Tack för ditt svar! Jag har också minskat på min tid ute på sociala medier. Tar för mycket tid. Börjar nog bli lite gammal och har mindre energi dessutom. Jag tar det som det kommer. Som du säger, jag måste känna att det är kul det jag gör.

 3. Jag inspireras också av musik. Särskilt klassisk musik skapar bilder i mitt huvud. Minns en gång när jag var sju år och ”fröken” lät oss teckna till I bergakungens sal – och jag ritade just troll!

  Jag brukar skriva haiku till bilder som jag tar själv. En haiku är ju på sätt och vis ett fotografi i ord, en ögonblicksbild.

  Snabba promenader och tågresor ger mig många bilder. Jag spelar gärna schack på nätet innan jag skriver, det rensar huvudet och skärper koncentrationsförmågan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×