Du måste ha något att berätta

Du måste ha något att berätta

Uppdaterad 2 maj 2023

Du måste ha något att berätta för att kunna skriva. Det finns många olika utgångspunkter för att skriva. Att vara författare. En vill bevisa för sig själv att hen kan. En annan vill bli känd. En tredje tycker det är roligt att skriva. Vilken är din?

Min utgångspunkt när det gäller mitt skönlitterära skrivande är att jag har något att berätta. Jag har teman och konflikter som jag vill skriva om. Mitt huvud är fullt av människor jag vill befolka mina texter med. Miljöer, nej det kan jag inte påstå att jag samlat på mig. Trots att jag anser mig vara berest har jag hittills aldrig fått en idé att jag ska skriva om Kairo, St.Peterburg eller Florens. Men du kanske bär på en berättelse som bygger på en plats du vill skriva om.

Drivkraft

Bok fyll av saker

Kanske tillhör du dem som vill skriva men inte vet om vad. Du har ingen berättelse som kräver att du skriver den. Är det kört då? Ska du ge upp din dröm om att skriva? Jag höll nästan på att svara ja. För jag, och många med mig anser, att det viktigaste för en blivande författare är att hen har något att berätta. Självklart går det att leta fram berättelser ur ditt eget inre, hos människor runt omkring dig eller i något du läser, ser på film o.s.v.

Du måste ha något att berätta. OK?

Jag har läst alltför många manus där författaren kan skriva men inte har något att berätta. Där hen sitter på ett café eller krogen och iakttar sin omgivning och känner sig misslyckad som författare och människa. Det blir sällan bra litteratur. Bra litteratur kommer ur ett behov, en orättvisa, en lust, en glädje, en sorg, en ilska, revansch, rädsla, kärlek, hat m.m.

Tre råd till en blivande författare

Tips
 1. För att skriva måste du ha något att berätta.
 2. Skriv, redigera och skriv om igen.
 3. Läs, läs och läs.

© Iréne S Räisänen

Läs också

Läs också

Skrivtipsen Sätt upp mål för ditt skrivande, Vad triggar dig och vad har du för skrivstil? Research är viktigt och roligt, 5 tips Hitta din inspiration och Skriva är mer än bara skrivandet.

Fler skrivtips

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

webbansvarig

Drivit SkrivarSidan sedan 1999. Hon har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker och medverkar i 30-talet antologier. Har författarbloggen Poeten.se och Poetpodden. Iréne gör också hemsidor och bloggar till författare/poeter.

Du måste ha något att berätta är ett skrivtips.

7 reaktioner på ”Du måste ha något att berätta”

   1. I min översättning till äldre svenska så skulle meningen bli ungefär såhär; ”Man vill bevisa för sig själv att han (eller hon) kan.”

    Jag får inte detta till att gå ihop. Det känns som att nyordet ”hen” blir felaktigt här men jag kan också tänka fel. Därför ville jag kolla hur användningen av ordet egentligen ska vara.

 1. Jag skriver för att jag känner ett behov att utrycka mig. Och jag känner att jag har mycket att berätta om. Det åtskilligt som jag har upplevt under mina drygt sextio. Det är bara tiden som inte räcker till för allt jag vill skriva.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen