5 tips Hitta din inspiration

Jag får ofta frågan: Var hittar du inspiration? Det ska jag försöka svar på den i det här skrivtipset 5 tips Hitta din inspiration.

Vad är inspiration?

Inspiration, vad är det egentligen? Så här svarar ChatGPT:

Inspiration kan beskrivas som en kreativ impuls eller idé som väcker entusiasm och motivation för att utforska eller skapa något nytt. Det kan vara ett ögonblick av klarhet eller insikt som leder till en ny tanke eller handling. Inspiration kan komma från olika källor, såsom naturen, konst, musik, litteratur, andra människor eller ens egna livserfarenheter. Oavsett källan är inspiration ofta en nyckelfaktor för att starta en kreativ process och uppnå framgång inom ett område.

ChatGPT

Från tanke till handling

För mig är inspiration en tanke som övergår i en kreativ handling. Något som jag ibland kan få vänta på men som oftast uppstår i stillhet och tystnad. Fast nästan lika ofta under en pågående skaparprocess eller när jag tar del av andras kreativa uttryck som musik, konst, litteratur med mera. Eller när jag tränar.

5 tips Hitta din inspiration

Tips
  1. Se till att få upplevelser i form av resor till nya platser, promenader på nya ställen eller besök en ny plats i din närhet.
  2. Skriv ner eller läs in dina idéer när de än kommer, då att du har en samling att återvända till när du behöver.
  3. Ta del av andra konstarter som musik, konst, litterär, film, dans och liknande.
  4. Umgås men andra kreativa människor för att få nya impulser och idéer på dina egna projekt
  5. Glöm inte bort att ta pauser. Ge dig själv möjlighet att regelbundet koppla av och du ska se att inspirationen hittar dig.

Idéer kommer ofta när den inte ska

Glödlampa med ringar

Jag har märkt att inspirationen ofta kommer när jag inte vill ha den. När jag ska till att somna kommer ideligen diktrader, ord som vill ut och skrivas ner. Då säter jag mig upp och antecknar i mobilen. Lika ofta kommer den mitt i natten när jag försöker somna om. Med åren har jag lärt mig att ta vara på de idéer jag får oavsett när de kommer.

Fast när jag står i duschen, då ofta de mer större och krävande idéerna kommer, är det svårt att ta vara på dem. Men om de är något att ha brukar de finnas kvar och snurra vidare till jag får möjlighet att skriva ner dem.

Vad jag menar är att du ska ta vara på inspirationen när den än kommer.

Om inspirationen uteblir

Kvinna framför datorn har inga idéer

Du känner säkert igen dig i att du har gott om tid och möjlighet att skriva. Du har öppnat en sida i ordbehandlingsprogrammet eller skrivblocket och så är det alldeles tyst. Var tog alla idéer vägen? Du stirrar på den tomma ytan framför dig och blir mer och mer frustrerad när tiden går och inte ett ord blir skrivet.

Tips:

Lampa i en pratbubbla
  • Gör en eller att par skrivövningar så brukar det kunna lossna.
  • Flödesskriv och skaparprocessen sätter igång.
  • Läs ett kapitel av din favoritförfattare och inspirationen kommer flygande.

Om inte det hjälper kan du skriva nonsenstexter till de ord du verkligen vill skriva sätter stopp och tvingar dig att lyssna. Eller så tar du en paus och söker nya upplevelser.

SkrivarSidan behöver ditt stöd

Vill du skänka en slant, mins 30 kr eller valfritt belopp, till SkrivarSidans underhåll gör du det genom att
Swishar till 123 540 62 85
Bankgironr 743-0804
Via Paypal till irene@poeten.se
Via Stripe kan du använda ditt kort, Apple Pay och Google Pay och skänka 30 kr: https://buy.stripe.com/eVa3eUdQc44L4JGbIP

© Iréne S Räisänen

Läs också

Skrivtipsen Du måste ha något att berätta, Bli kvitt skrivkrampen och övningarna Flödesskriv i 5–15 minuter varje dag och Vill du verkligen skriva?.

Fler krönikor 

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×