Stormlyktan, roman av Ylva Brodin (Författarhuset)

stormlykta  4 av 5 möjliga stjärnor

I Ylva Brodins femte roman Stormlyktan får vi följa Felix från de att han och hans fru Mona får cancerbeskedet. Chocken och rädslan för döden får Felix att äntligen våga, påknuffad av Mona, att se tillbaka på sin barndom.


Brodin gör åter igen ett starkt personportätt av en udda människa, en som inte passar in i normen. Och hon gör det trovärdigt och med pondus.

Språkets lätthet och driv framåt har alltid varit Ylva Brodins främsta egenskap som författare. Hon är en av få som lyckas hålla mitt intresse uppe och inte vilja hoppa över miljöbeskrivningarna. Det beror på att jag inte upptäcker dem förrän jag läst dem. Vilket är ett bevis på att hon vet vad hon gör.

Felix växte upp med sin ensamstående mamma i ett ensligt hus i skogen. Han lider av svåra allergier och får inte besöka närmsta grannen, jordbrukaren med stormlyktan. Pojken har ett skarpt intellekt men hans ticks, ofrivilliga läten och tvångsrörelser, gör det svårt för honom att få vänner. Tvångsvandringen genom barndom och tonåren ger svar men ställer också nya frågor. Något som Felix och Mona tar itu med samtidigt som de förbered sig inför döden.

Vi läsare bjuds på flera överraskningar och vändningar som ställer allt på ända.

Sammanfattningsvis håller Stormlyktan lika hög klass som Ylva Brodins tidigare romaner. Berättartekniskt har hon klivit ännu ett snäpp framåt. Jag rekommenderar boken till alla som tycker om sträckläsning. När du börjar läsa kan du omöjligt lägga den ifrån dig.

© Iréne Svensson Räisänen

Av Ylva Brodin:
Hannahs hemlighet (2001)
Mammamonstret (2002)
Kantorns änglar ( 2003)
Drömgruvan (2005)
Vit drottning (2007)

Stormlyktan köper du på AdLibris