Hoppa till innehåll

Det började med barnet

Det började med barnet

Det började med barnet av Ethel Hedström, Lange förlag, är den första delen i en romantriologi. När jag börjar läsa denna debutbok får innehållet mig att tänka på Moa Martinsson och alla starka kvinnor som kämpade i motvind i början på 1900-talet. Kvinnor som bar på livskraft som stod emot det mesta.

Klassisk arbetarlitteratur

Inledningen är klassisk inom arbetarlitteraturen. En kvinna blir med barn utanför äktenskapet och tvingas gifta sig med en man som inte vill ha henne. Fast vänta, så börjar ju inte boken. Nej, i prologen störtar ett flygplan, med Peo i, mot marken och katastrofen är ett faktum. Fast det glömmer jag när Katarina tar över berättelsen.

Hon är den första av tre generationer kvinnor som vi får möta. Alla tre vars öden är en kamp för att bli älskade och få älska. Deras liv kantas av män som är som är som män alltför ofta varit och fortfarande är. Otrogna, våldsamma och hämmade av den trånga mansrollen. Så också Peo. Och som det varit genom tiderna är det barnen som får kvinnorna att orka kämpa sig genom den slitsamma vardagen.

Språket haltar

Skrivna språket

Författaren varvar de tre kvinnornas berättelse utan att det hakar upp sig. Ethel Hedström kan knyta ihop en episk berättelse och person- och miljögestaltningen är OK. Det jag stör mig aningen på är språket. Där önskar jag att redaktör kunnat varit mer hjälpsam och strukit bort en del överflöd och övertydligheter. 

Slutat tidigare

Huvudkonflikten känns bekant. Så välbekant att jag känner att jag läst om Karolina, Edith och Karin många gånger tidigare. Men för nya generationer kanske det känns nytt. Fast jag tror inte det är det är de yngre läsarna denna bok i första hand riktar sig till.

Målgångsflagga

Slutet som ska peka mot en fortsättning känns övertydligt. Det hade kunnat ta slut redan på haveriplatsen och på så sätt knytas ihop med inledningen.

Sammanfattning av Det började med barnet

Sammanfattning

Med detta skrivet så är det småsaker jag hänger upp mig på. I det stora är porträtten av dessa tre kvinnor väl utmejslade. Deras livskraft drar in läsaren och håller intresset kvar boken igenom. Vi är säkert många som ser fram mot nästa del i denna triologi.

© Iréne S Räisänen

Läs också

Novellerna Tiden, Två kvinnor och skrivtipset Så skriver du en bokrecension.


Fler recensioner

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Det började med barnet är en recension.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×