Hoppa till innehåll

Koka poesi – att skriva dikter för och med barn

Koka poesi – att skriva dikter för och med barn

Koka poesi – att skriva dikter för och med barn av Mia Mellström, Texterian, har jag läst med stor förväntan och blev inte besviken.

Skrivarglädjen bubblar ut från sidorna där Mellström frikostigt delar med sig av sina egna dikter. Ett stort antal gästskribenter berättar kort om sitt förhållande till poesi för barn och ger exempel ur deras diktande. Ett utmärkt grepp för att få ämnet belyst från fler än en sida.

Tips och övningar

Pojke skriver

Du får veta hur du kan tänka när du skriver poesi för barn. Apropå våra minsta får dessa också hjälp att komma igång med sitt diktande. Övningarna är inspirerande men hade kanske kunnat vara något fler. Fast å andra sidan flikar Mellström in tips och övningar lite var stans på sidorna. Och fler övning går lätta att hitta på nätet som här i min blogg.

Allt är poesi

Med ett inbjudande språk tar författaren upp olika versmått och rimflätning. Samtidigt pekar hon på den frihet som finns i poesin. Att allt är poesi, till exempel en handlingslista om du själv vill kalla det en dikt.

Sidorna är luftiga vilket gör det enkelt för barn och nybörjare att läsa. Illustrationerna av Anna Lindblom är i gråskala, men så uttrycksfulla och levande att jag inte saknar färg.

Fantasi

Fantasi

Barn älskar ramsor och rim, och jag som oftast inte förespråkar rimmad dikt anser att de här har sin rätta plats. Rimmen har förmåga att sätta fart på fantasin hos alla som har barnasinnet i behåll.

Så här diktar Mia Mellström om fantasi i en dikt med samma namn:

Använd din fantasi
till lustigt tokeri.
Låt blåklint bli röd.
Låt snögubben glöda.
Låt trädet bli blått
Och vattnet torrt.

Koka poesi – att skriva dikter för och med barn är en lärobok

Småskolelärare

Författaren har skrivit en lärobok som varje småskollärare borde få i sin hand och ofta använda. Språket är så enkelt att den går att sätta i händerna på alla barn med några års läsvana. Boken fyller helt klart en lucka bland de andra skrivhandböckerna.

När jag läst skrivhandboken fortsatte jag med barnboken ”Gulnäsa, en äventyrsbok i spännings-spannet”, av Mia Mellström med färgbilder av Anna Lindblom. Båda böckerna kommer tillsammans så att vi får ett konkret exempel på hur poesi kan tillåts ta plats bredvid prosan. De flesta av kapitlen avslutas med en dikt vilket jag tycker förhöjer läsglädjen och väcker den egna fantasin. Lusten att skriva egna dikter blir oemotståndlig.

Presentation

Om Mia Mellström:

Mia Mellström är diplomerad lektör och manusutvecklare. Hon har gett ut ”Koka poesi – att skriva dikter för och med barn” på sitt eget förlag Texterian.

om Anna Lindblom:

Anna Lindblom har studerat bild & mediapedagogik. hennes måleri består av akryl, akvarell och digitalt.

© Iréne S Räisänen

Läs också

Boken SkrivarSidans diktskola och krönikan Går det att tävla i poesi?

Fler recensioner

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


2 kommentarer till “Koka poesi – att skriva dikter för och med barn”

  1. Tack Iréne för att du i din recension låter din glädje över att läsa Koka poesi spiller över i mig och inspirerar. Jag har redan mejlat skolbibliotekarien och tipsat om inköp till skolan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×