Koka poesi – att skriva dikter för och med barn

Koka poesi – att skriva dikter för och med barn

Uppdaterad 15 september 2022

Koka poesi – att skriva dikter för och med barn av Mia Mellström, Texterian, har jag läst med stor förväntan och blev inte besviken.

Skrivarglädjen bubblar ut från sidorna där Mellström frikostigt delar med sig av sina egna dikter. Ett stort antal gästskribenter berättar kort om sitt förhållande till poesi för barn och ger exempel ur deras diktande. Ett utmärkt grepp för att få ämnet belyst från fler än en sida.

Tips och övningar

Du får veta hur du kan tänka när du skriver poesi för barn. Apropå våra minsta får dessa också hjälp att komma igång med sitt diktande. Övningarna är inspirerande men hade kanske kunnat vara något fler. Fast å andra sidan flikar Mellström in tips och övningar lite var stans på sidorna.

Allt är poesi

Med ett inbjudande språk tar författaren upp olika versmått och rimflätning. Samtidigt pekar hon på den frihet som finns i poesin. Att allt är poesi, t.ex. en handlingslista om du själv vill kalla det en dikt.

Sidorna är luftiga vilket gör det enkelt för barn och nybörjare att läsa. Illustrationerna av Anna Lindblom är i gråskala, men så uttrycksfulla och levande att jag inte saknar färg.

Fantasi

Barn älskar ramsor och rim, och jag som oftast inte förespråkar rimmad dikt anser att de här har sin rätta plats. Rimmen har förmåga att sätta fart på fantasin hos alla som har barnasinnet i behåll.

Så här diktar Mia Mellström om fantasi i en dikt med samma namn:

Använd din fantasi
till lustigt tokeri.
Låt blåklint bli röd.
Låt snögubben glöda.
Låt trädet bli blått
Och vattnet torrt.

Koka poesi – att skriva dikter för och med barn är En lärobok

”Koka poesi – att skriva dikter för och med barn” är en lärobok varje småskollärare borde få i sin hand och ofta använda. Språket är så enkelt att den går att sätta i händerna på alla barn med några års läsvana. Boken fyller helt klart en lucka bland de andra skrivhandböckerna.

När jag läst skrivhandboken fortsatte jag med barnboken ”Gulnäsa, en äventyrsbok i spännings-spannet”, av Mia Mellström med färgbilder av Anna Lindblom. Den kommer tillsammans med ”Kocka poesi” så att vi får ett konkret exempel på hur poesi kan tillåts ta plats bredvid prosan. De flesta av kapitlen avslutas med en dikt vilket jag tycker förhöjer läsglädjen.

Om Mia Mellström:

Mia Mellström är diplomerad lektör och manusutvecklare. Hon har gett ut ”Koka poesi – att skriva dikter för och med barn” på sitt eget förlag Texterian.

om Anna Lindblom:

Anna Lindblom har studerat bild & mediapedagogik. hennes måleri består av akryl, akvarell och digitalt.

© Iréne S Räisänen

Läs också SkrivarSidans diktskola och Går det att tävla i poesi?

Fler recensioner

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

webbansvarig

Drivit SkrivarSidan sedan 1999. Hon har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker och medverkar i 30-talet antologier. Har författarbloggen Poeten.se och Poetpodden. Iréne gör också hemsidor och bloggar till författare/poeter.

Koka poesi – att skriva dikter för och med barn ÄR EN RECENSION.

2 reaktioner på ”Koka poesi – att skriva dikter för och med barn”

  1. Tack Iréne för att du i din recension låter din glädje över att läsa Koka poesi spiller över i mig och inspirerar. Jag har redan mejlat skolbibliotekarien och tipsat om inköp till skolan.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen