Hoppa till innehåll

Obscuritas av David Lagercrantz

  Obscuritas av David Lagercrantz

  Obscuritas av David Lagercrantz. Författaren är väl hittills mest känd för att ha skrivit fortsättningen på Millenium-triologin, samt Zlatans biografi. Nu har han ånyo gett sig in i ett eget skrivande, utan att vara beroende av befintliga karaktärer. Han fortsätter i deckargenren med radarparet Rekke/Vargas.

  Summering av boken

  Sammanfattning

  ”Det är sommaren 2003 och USA har just invaderat Irak. I Stockholm mördas en fotbollsdomare med ett förflutet i Afghanistan. Vildhjärnan Giuseppe Costa häktas för brottet. 

  Professor Hans Rekke, värdsledande expert på förhörstekniker, anlitas för att få Costa att erkänna mordet. Men när Rekke får uppdraget att gå igenom förundersökningen sågar han den i en svindlande skarp uppvisning. Costa släpps på fri fot och polisen står helt utan spår.

  Bara Micaela Vargas, den unga polisen från Husby, som mest på nåder tagits in i utredningen, vägrar släppa fallet och söker upp Rekke på egen hand. 

  Dettya omaka par hittar oväntade och gåtfulla trådar i omständigheterna kring mordet. Spåren leder till CIA:s jakt på terrorister och talibanernas krig mot musiken. Vem var fotbollsdomaren egentligen? Offer eller gärningsman?”

  Ur Obscuritas

  Det är en otroligt spännande historia som Lagercrantz skapat. En afghansk fotbollsledare som fått asyl i Sverige mördas i en förort till Stockholm. Utredningen lämnar polisen utan förövare eller misstänkt. Spåren leder så småningom till Afghanistan och talibanernas hårda regim. Vem var egentligen fotbollsdomaren? Var han en terrorist?

  Och i sådan fall, vem ville mörda honom? 

  Protagonister

  Protagoniste

  Lagercrantz bygger upp stämningen och historien med säker hand. Här finns traditionella protagonister och antagoniser; internationell politik, CIA, säkerhetstjänsten och folk som hamnar där emellan. Hans två ’hjältar’ är totalt olika. Hans Rekke är en känd professor i psykologi, med bipolära tendenser, och med en bakgrund som intellektuell, välbeställd man, med en unik förmåga att tolka människors ord och handlingar.

  Micaela Vargas är en ung polis med bägge fötterna på jorden och en talang för klipska slutsatser. Med en invandrarbakgrund (familjen kommer från Chile), uppväxt i Husby och med en bror som troligen är kriminell, är hon väl förtrogen med samhällets avigsidor. Rekke och Vargas kompletterar varandra och trots sina olikheter lyckas de finna varandra.

  De blir något slags Sherlock Holmes och Watson tillsammans.

  Obscuritas har en spännande bakgrundshistoria

  Musikinstrument

  Romanen är spännande helt igenom och det är svårt att lägga ifrån sig den. Historien utspelar sig mot en verklig bakgrund, vilket gör det hela ännu mer spännande. Dessutom har David Lagercrantz plockat upp en bit som nog inte är så välkänd; nämligen talibanernas försök att förbjuda musik, vilket utgör bakgrunden till romanen, och gör att romanen blandas med en mer seriös historia.

  Detektivarbetet, mot bakgrund av denna berättelse är det som höjer Obscuritas över genomsnittet.

  Det är superbt. Jag har inte läst hans tre Millenium-böcker, men denna deckare gör att jag gärna läser mer av honom. Dessutom avslutar han boken med en fantastisk cliff hanger som leder till bok nummer två. Det blir svårt att vänta ett år på fortsättningen. 

  © Lisbeth Ekelöf

  Läs också

  Recensionerna En gentleman i Moskva, Historier från en drömmare, Tankar efter en pandemi, bokbloggsinläggen Mörkt motiv och Osebol.

  Fler recensioner

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  SkrivarSidan
  ×