Hoppa till innehåll

En gentleman i Moskva av Amor Towles

En gentleman i Moskva av Amor Towles

En gentleman i Moskva av Amor Towles är den bästa bok jag läst! Ja, det är ett ganska stort medgivande. Men efter mycket eftertanke och genomgång av favoritböcker så står jag fast vid detta. Vad är det då som gör att denna roman sticker ut framför andra bra böcker? Vi börjar med en sammanfattning av berättelsen.

”I juni 1922 eskorteras greve Alexander Rostov från en rättegångssal i Moskva till det fashionabla Hotell Metropol – beläget mittemot Kreml – där han under flera år bott i en lyxsvit. Han har stått åtalad för en dikt han skrivit och med nöd och näppe undgått dödsstraff; istället döms han till husarrest på obestämd tid och tvingas flytta till ett litet vindsrum på hotellet. Medan Sovjetunionen genomgår decennier av våldsamma omvälvningar försöker Rostov skapa en ny mening och ett annat slags rikedom i sitt liv. Han lär i berättelsens början känna Nina, en nioårig flicka, som blir hans ledsagare in i hotellets sällsamma värld.”

Ur En gentleman i Moskva

Gentleman

Det tar några sidor innan man är helt inne i En gentleman i Moskva. En första tanke är: Hur kan man skriva en hel bok om en man som är i husarrest på ett hotell? Hur mycket kan egentligen hända? Man blir snart överraskad. En gentleman enligt Wikipedia:

”en väluppfostrad man, en person som i fråga om vanor, kläder, språkbruk och allmänt beteende uppför sig på det sätt som tidigare var en norm i högre samhällsklasser; en väluppfostrad man som utmärker sig genom artig uppmärksamhet speciellt gentemot kvinnor; i äldre bemärkelse, en förmögen person med fina anor.”

Ur Wikipedia

Greve Rostov är urtypen för en gentleman. Han är charmerande och har en pragmatisk attityd till omvärlden. Det är den inställningen som hjälper honom i hans framtida liv. Inget är för komplicerat att ta itu med. Han har sina djupare stunder men hans positiva attityd till livet är vad som håller honom uppe.

Genialisk

Sovjetunionen

Allteftersom Rostovs liv på hotellet spelas upp framför oss, så är också om världen i förändring. Historien börjar 1922 och fortsätter trettio år framåt. Det är fruktansvärda tider i Sovjetunionen, under Stalins regeringstid. Det gör Amor Towles historia snudd på genialisk. Den lilla värld som utspelar sig på hotellet reflekteras i vad som händer utanför. Allt det fruktansvärda som pågår, hungern, terrorn och förändringen av samhället, påverkar även honom, hans vänner och livet på hotellet. Reglerna förändras, nya anställda och en ny sorts hotellgäster kristalliseras. Trots det så är han på något sätt skyddad från vansinnet runt omkring honom.

Greve Rostov

Genom greve Rostov möter vi de människor som frekventerar och arbetar på hotellet. Några blir hans livslånga vänner, andra tillfälliga bekantskaper. Han är en välkänd och älskad karaktär på hotellet. Del av dekorationerna, eller en relik av vad som en gång var. Genom historien reflekterar greven över tiden som var, anonymitet och osynlighet, ånger och kärleksbekymmer, det förflutna och framtiden.

En historia som fångar dig

God berättelse

Det är en historia som fångar dig. Den reflekterar över livet, politiken och en värld i förändring, och hur vi kan leva, eller, överleva i den. Måste vi anpassa oss, eller kan vi leva livet som vi vill? Vad händer om ditt liv plötsligt förändras av en revolution eller en ny, politisk agenda. Eller varför inte en pandemi som vi upplever idag? Hur kan vi anpassa oss, även om vi inte vill? Hur är det med det förflutna, nutiden och framtiden? Vanligtvis sker en långsam förändring i våra omständigheter.

Den här historien har så många nyanser. Den är både politisk, personlig och gräver djupt i det mänskliga sinnet. Hur lever vi våra liv och vad gör vi av det? Greve Rostov lyckas anpassa sig till de särskilda omständigheter han hamnat i och lyckas leva ett liv fullt av mening.

Överraskande och perfekt slut

Slutet

Här finns bara plats för en del av allt som händer. Det finns mycket att njuta av i En gentleman i Moskva. När man närmar sig slutet, undrar man vad som ska hända? Det enda jag kan säga är att det är ett överraskande och perfekt slut. När man som läsare lärt känna greve Rostov, så är det bara vad man kunde vänta sig. Han lever efter sitt eget motto; “if a man does not master his circumstances then he is bound to be mastered by them.” Ett perfekt slut på en absolut underbar, perfekt roman.

© Lisbeth Ekelöf

Läs också

Bokblogg

Bokblogginlägget Nattens historia och recensionerna Obscuritas, Historier från en drömmare, Tankar efter en pandemi och Osebol.

Fler inlägg i bokbloggen 

En gentleman i Moskva hittar du på Bokus.

4 kommentarer till “En gentleman i Moskva av Amor Towles”

  1. Det är verkligen en intressant bok. Den har så mycket att säga om världen vi lever i, den värld som var, olika karaktärer och kanske något om den framtid vi kan förvänta oss.
   Lisbeth @ The Content Reader

 1. Läste den för någon vecka sedan. Insåg tidigt att det var 2020 års bok jag läste. Valde att läsa den extra njutningsfullt och långsamt. Delar din uppfattning att den är i en klass för sig!

  1. Det är en njutning att läsa den. Jag lånade den på biblioteket, men har nu köpt den engelska versionen. Det är alltid trevligt att läsa en kär bok på originalspråket. Tänker mig att läsa ett kapitel om dagen och riktigt njuta.
   Den svenska versionen kom ut förra året, men originalet kom redan 2016.
   Kul att du också gillar den.
   Lisbeth @ The Content Reader

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×