Att skriva med glädje av Kim M. Kimselius (Roslagstext)

Att skriva med glädje 4 av 5 möjliga stjärnor

Det finns många skrivhandböcker, nya som gamla. Några få vänder sig till dig som redan skriver och vill utveckla ditt skrivande. De flesta vänder sig till dig som är nybörjare. Att skriva med glädje av Kim M. Kimselius tillhör den senare kategorin. Men främst skriver Kimselius om hur hon själv gör.

Som nybörjare får du veta det mesta du behöver för att komma igång att skriva din roman till hur du får den utgiven. Tipsen är många och alldeles utmärkta. Du får veta hur du kommer igång, hur viktigt det är att ha slutet klart för dig när du börjar skriva och hur du ska organisera det hela. Framför allt är det viktigt att du skriver med glädje för då märker läsaren det.

Själv protesterar något inom mig så fort jag läser det. Vadå glädje? Jag känner sällan det när jag skriver. Tvärtom är det hårt slit och målmedvetenhet som gäller. Och det är också något Kimselius lär ut, det att du ska hitta ditt eget sätt som fungerar för just dig.

Jag läste Att skriv med glädje från början till slut och det fungerar. Men det är inget jag kan rekommendera då upprepningarna och hänvisningarna till samma kapitel blev väldigt många. Nej, det bästa sättet är att läsa det kapitel som intresserar dig för stunden. Att använda boken som en lärobok dvs du läser det du behöver veta först och kan sen gå tillbaka och läsa det som blir aktuellt medan du skriver.

Har du aldrig skrivit längre skönlitterära texter och vill skriva en roman rekommenderar jag dig att läsa Att skriva med glädje.

© Iréne S Räisänen

Skrivhandböcker:

Skrivguide – prosa, lyrik och film av Monica Rolfner och Iréne Svensson Räisänen

Fler tips om bra skrivhandböcker

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest