Tips till dig som vill börja skriva

Tips till dig som vill börja skriva

Uppdaterad 9 januari 2023

Tips till dig som vill börja skriva är ett skrivtips där jag delar med mig av de bästa och sämsta tips jag gett genom åren. För så är det, även vi som lär ut kan ha fel eller visa av erfarenheten ändrar vi oss.

Skriva varje dag eller inte?

Jag tror du liksom jag läst samma tips om och om igen, även här på sajten, att du ska skriva vare dag. Med åren har jag lärt mig att många känner sig misslyckade när de inte lyckas med att undvara tid eller inte fått ner något på dator eller papper fast de verkligen vill.

Det viktigaste är att du hittar en skrivrutin som passar dig. När och hur ofta du skriver spelar egentligen ingen roll. Att du alls skriver är det viktiga. Det kanske passar dig bättre att skriva en hel dag en gång i veckan, än att skriva lite varje eller flera gånger i veckan.

Skrivtid, tips:

Låt det inte gå för lång tid mellan skrivpassen

Om du inte skriver varje dag är det ändå viktigt att du inte låter det gå för lång tid mellan gångerna. Det är lätt att tappa kontakt med sin idé, berättelse eller tema. Arbetar du på ett längre manus, som en roman, bör du hålla det levande i ditt huvud dagarna mellan skrivpassen. Skriv ner allt du kommer på, som rör ditt skrivprojekt, i den anteckningsbok eller app du alltid bör ha med dig. 

Risk med att låta tid gå mellan du jobbar med din text är att startsträckan kan bli onödigt lång. Mycket av din tid i början på varje skrivpass går åt att sätta dig in i vad du håller på med och var du är på väg. 

Synopsis

Synopsis, eler en annan plan, är värdefullt för de flesta som skriver. Skriver du sällan är det guld värd.

Håll igång ditt skrivande, tips:

Flödesskrivning har jag skrivit mycket om här på SkrivarSidan och i andra sammanhang. Det är något som passar de flesta men inte alla. Tips mig gärna i en kommentar om du har tips på hur du istället gör.

Kom igång och skriv, tips:

Till dig som vill börja skriva eller är nybörjare

Glödlampa

De här tipsen kan också passa dig som har skrivit ett tag men som fortfarande ser dig som nybörjare.

© Iréne S Räisänen

Läs Skriv dig ur ensamheten och se videon Vill du verkligen skriva?

Fler skrivtips

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

webbansvarig

Drivit SkrivarSidan sedan 1999. Hon har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker och medverkar i 30-talet antologier. Har författarbloggen Poeten.se och Poetpodden. Iréne gör också hemsidor och bloggar till författare/poeter.

Tips till dig som vill börja skriva är ett skrivtips.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen