Hoppa till innehåll

Tips till dig som vill börja skriva

  Tips till dig som vill börja skriva

  Tips till dig som vill börja skriva är ett skrivtips där jag delar med mig av de bästa och sämsta tips jag gett genom åren. För så är det, även vi som lär ut kan ha fel eller visa av erfarenheten ändrar vi oss.

  Skriva varje dag eller inte?

  Skriva

  Jag tror du liksom jag läst samma tips om och om igen, även här på sajten, att du ska skriva vare dag. Med åren har jag lärt mig att många känner sig misslyckade när de inte lyckas med att undvara tid eller inte fått ner något på dator eller papper fast de verkligen vill.

  Det viktigaste är att du hittar en skrivrutin som passar dig. När och hur ofta du skriver spelar egentligen ingen roll. Att du alls skriver är det viktiga. Det kanske passar dig bättre att skriva en hel dag en gång i veckan, än att skriva lite varje eller flera gånger i veckan.

  Skrivtid, tips:

  Lampa i en pratbubbla

  Låt det inte gå för lång tid mellan skrivpassen

  Om du inte skriver varje dag är det ändå viktigt att du inte låter det gå för lång tid mellan gångerna. Det är lätt att tappa kontakt med sin idé, berättelse eller tema. Arbetar du på ett längre manus, som en roman, bör du hålla det levande i ditt huvud dagarna mellan skrivpassen. Skriv ner allt du kommer på, som rör ditt skrivprojekt, i den anteckningsbok eller app du alltid bör ha med dig. 

  Klocka

  Risk med att låta tid gå mellan du jobbar med din text är att startsträckan kan bli onödigt lång. Mycket av din tid i början på varje skrivpass går åt att sätta dig in i vad du håller på med och var du är på väg. 

  Synopsis

  Synopsis, eler en annan plan, är värdefullt för de flesta som skriver. Skriver du sällan är det guld värd.

  Håll igång ditt skrivande, tips:

  Tips

  Flödesskrivning har jag skrivit mycket om här på SkrivarSidan och i andra sammanhang. Det är något som passar de flesta men inte alla. Tips mig gärna i en kommentar om du har tips på hur du istället gör.

  Kom igång och skriv, tips:

  Tips

  SkrivarSidan behöver ditt stöd

  Vill du skänka en slant, mins 30 kr eller valfritt belopp, till SkrivarSidans underhåll gör du det genom att
  Swishar till 123 540 62 85
  Bankgironr 743-0804
  Via Paypal till irene@poeten.se
  Via Stripe kan du använda ditt kort, Apple Pay och Google Pay och skänka 30 kr: https://buy.stripe.com/eVa3eUdQc44L4JGbIP

  © Iréne S Räisänen

  Läs Skriv dig ur ensamheten och se videon Vill du verkligen skriva?

  Fler skrivtips

  Iréne Svensson Räisänen

  Iréne Svensson Räisänen
  webbansvarig

  Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


  Tips till dig som vill börja skriva är ett skrivtips.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  SkrivarSidan
  ×