Hoppa till innehåll

Hitta tid att skriva

  Hitta tid att skriva

  Hitta tid att skriva är för många med skrivardrömmar en av de saker som kan vara ett hinder att komma igång. Det gäller även mig och andra som har skrivandet som hobby eller yrke.

  Själv skriver jag dagligen och mycket men alltför sällan det jag verkligen vill skriva. Istället för romaner, noveller och dikter blir det blogginlägg, som det här, och en hel den i olika sociala medier.

  Ambitioner

  Man med många armar

  Jag har höga ambitioner när det gäller mitt skönlitterära skrivande. Ofta när jag är arg och irriterad på mig själv för att jag inte heller idag fick ner en enda rad i mitt manus lägger jag upp planer.

  Nu får det minsann vara nog! Nu ska jag prioritera mitt eget skrivande. En timme varje morgon när mitt huvud är som fräschast ska jag helt ägna åt min nya roman. Efter det kan jag ta itu med annat skrivande. Hitta tid att skriva innebär att jag måste vara hård mot mig själv.

  Alla måsten ställer sig i vägen

  Nästa dag öppnar jag datorn, uppdaterar den och de fyra bloggar och hemsidor jag har ansvar för. Kollar statistik över besökare och hur många som lyssnar på Poetpodden. När det är gjort och jag ska öppna mitt manus kommer jag ihåg att jag inte orkade svara på ett viktigt mail jag fick sent igår kväll. Bäst att göra det nu.

  Mejl, social medier och en massa andra måsten

  I min mailkorg ser jag en anmälan till en av skrivarkurserna. Jag öppnar den och ser att kursavgiften betalats med Swish. Bäst jag loggar in på banken så jag kan skicka en bekräftelse att jag fått avgiften om den kommit in. Vilket den har, så jag mailar kursdeltagaren och svarar på mailet från kvällen innan.

  Min inkorg innehåller ytterligare mail med frågor, inbjudningar till olika evenemang och svar på övningar från kursdeltagare. Jag svarar på de sista så de vet att jag fått deras svar på övningarna. För att hitta tid att skriva måste jag kanske låta bli att svara på precis alla mejl.

  Hitta tid att skriva har misslyckats igen

  När jag är klar tittar jag på klockan i datorn och ser att det gått en dryg timme. Bäst resa mig upp och sträcka på mig så jag slipper få ont i axlarna och nacken. Jag sätter mig igen och suckar högt över att jag ännu en gång misslyckats med att följa min plan. Och nu har det gått två veckor sedan jag sist skrev på min roman.

  Hitta tid att skriva kräver uppoffringar. Du kan inte fortsätta att göra allt det du gjorde innan du började skriva om du ska få den tid som krävs. Hur gör du för att hitta tid att skriva?

  © Iréne S Räisänen

  Läs också

  Skrivtipsen Hur du skaffar dig tid för skrivandet, Var inte för ambitiös, Behålla motivationen i ditt skrivande och titta på videorna Vill du verkligen skriva?, Kom igång och skriv och Skriv bara skriv.

  Fler krönikor

  Iréne Svensson Räisänen

  Iréne Svensson Räisänen
  webbansvarig

  Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


  Hitta tid att skriva är en krönika.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  4 kommentarer till “Hitta tid att skriva”

  1. Känner mycket väl igen beteendet! Jag gör likadant även om mina göromål (istället för att skriva på manus) består av helt andra saker. Svårt att förstå, eftersom, när jag väl kommer igång, tycker att det går det hur bra som helst. Men bara att inse att jag och du är sådana :-).

  2. Lite ny på din sida. Blev glad åt reportaget i liv i Sverige häftet om dig. Förstår seriös din blogg. Ska följa o läsa. Göra en övning i bland.

  SkrivarSidan
  ×