Hoppa till innehåll

Kom igång och skriv

  Kom igång och skriv

  Kom igång och skriv är ett skrivtips med en skrivövning. Vill du börja skriva men har svårt att komma igång. Här får du tips på hur du tar dig över tröskeln och skrivandet blir en daglig rutin.

  Först vill jag att du tar 15-30 minuter och svarar på följande frågor:

  Frågetecken
  1. Varför vill jag skriva?
  2. Har jag något jag vill berätta?
  3. Vad vill jag berätta?

  När du svarat på frågorna sparar du dem för att ta fram nästa gång du tvivlar på ditt skrivande, drabbas av skrivkramp eller får lust att börja skriva.

  Få tid att skriva 

  En klocka

  Om du svarat på ja på fråga 2 och svarat på fråga 3 är det dags att fundera på hur du gör plats för skrivandet i ditt liv. Den vanligaste ursäkten för att inte koma igång och skriva är brist på tid. Ta 15 minuter och skriv ner vilka dagar i veckan och när på dagen du ska sätta dig ner för att skriva. Ange också på ett ungefär hur lång tid du har varje dag. Som du märker hinner du skriva rätta mycket på en kvart. Lägger du mycket tid på sociala medier och teve och drar ner på det frigör du mycket tid till ditt skrivande.

  Planera din berättelse

  OK, nu vet du att du vill skriva, vad du vill skriva om och när på dagen/i veckan du ska göra det. Nu är det dags att fundera mer på det där som du brinner av lust att berätta om. Kanske är du som jag en skrivare som tycker om att planera din berättelse, vilken genrer du ska skriva i osv. Scrivener, Storyist m.fl. är utmärkta program för att både planera, skriva och redigera din berättelse i.

  Komma igång och skriv, övning: 

  Om du fortfarande har svårt att komma igång har jag en mer handfast övning till dig. Ge den 15-60 minuter av din tid och den kan förändra ditt skrivande liv. Skriv utan att tänka på form, stil, stavning och låt bli att gå bakåt och läsa det du just skrivit. Låt det bara flöda på utan tankar på hur det blir och kom igång och skriv.

  1. Skriv ner en traumatisk händelser i ditt liv.
  2. Skriv ner en orättvisa du eller någon som står dig nära råkat ut för.
  3. Skriv ner hur du vill förändra något i ditt liv eller i världen.

  Låt din text ligga till sig

  När du skrivit färdigt sparar du utan att läsa det du skrivit. Låt det gå minst tre veckor innan du läser det. Känns det fortfarande viktigt det du skrivit ner? Här har du förhoppningsvis tre teman du kan skriva om. Välj en form/genre där du får distans till det du skriver. Bara för att du hämtar det ur ditt eget liv behöver du inte skriva självbiografiskt. Även Harry Potter bottnar antagligen i något inom J.K. Rowling’s .

  © Iréne S Räisänen

  Läs också

  Läs också Skrivtips och övningar för nybörjare, Vill du verkligen skriva? och titta på videon Skriv bara skriv.

  Fler skrivtips

  Iréne Svensson Räisänen

  Iréne Svensson Räisänen
  webbansvarig

  Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


  Kom igång och skriv är ett skrivtips med en övning.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  SkrivarSidan
  ×