Mall för synopsis

Mall för synopsis

Uppdaterad 12 september 2023

Mall för synopsis är ett skrivtips. Hur utförlig din synopsis bör vara beror dels på om det är en kort text som en novell eller en roman och vad som passar dig. En del vill inte ha en för utförlig synopsis för då skriver de bort lusten inför sitt projekt och andra är tvärtom. Testa dig fram och lär dig hur du vill ha det.

Mall för synopsis:

Synopsis
  1. Inledning, snabb presentation av huvudpersonen och konflikten:
  2. Fördjupning, personteckningen görs fylligare och konflikten stegras:
  3. Kris, konflikten utvecklas till en kris och följts av en vändpunkt:
  4. Vändningen, lösningen eller upplösningen av konflikten som gör att huvudpersonen når sitt mål:
  5. Avrundning och slutet, berättelsen avrundas eller tonar bort:

Vad är ett synopsis?

En kort sammanfattning eller översikt av händelserna i en berättelse, vanligtvis en roman eller film. Det typiska syftet med ett synopsis är att ge läsaren eller tittaren en översikt över handlingen, inklusive viktig information om karaktärerna, konflikterna och upplösningen. Sammanfattningsvis kan man säga att ett synopsis fungerar som en komprimerad version av en berättelse, som ger en överblick och väcker intresse hos potentiella läsare eller tittare.

Synopsis är som en karta

Vad ska du ha synopsisen till?

Det kan vara skelettet till en roman som du sedan låter växa och blomma ut. Se den som en kompass – du vet var du är på väg och kan ta en omväg om du vill. Med andra ord så behöver du inte se den som huggen i sten. Gå in och ändra vartefter du skriver och kommer på nya idéer.

© Iréne S Räisänen

Läs också

Läs också

Skrivtipsen Tips till dig som vill börja skriva, Nybörjare på att skriva? och titta på min videor Fastna inte på första meningen, 3 sätt att inleda din berättelse, Flödesskrivning, Skriv dåligt för att skriva bra och 3 sätt att avsluta din text.

Fler skrivtips

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

webbansvarig

Drivit SkrivarSidan sedan 1999. Hon har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker och medverkar i 30-talet antologier. Har författarbloggen Poeten.se och Poetpodden. Iréne gör också hemsidor och bloggar till författare/poeter.

Mall för synopsis är ett skrivtips.

2 reaktioner på ”Mall för synopsis”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen